Dolazak migranata na područje USK nesmanjen

Migranti
Obzirom na trenutnu situaciju po pitanju migrantske krize i donošenja mjera koje su trebale zaustaviti daljni dolazak novih migranata na područje Unsko sanskog kantona, svakodnevno smo svjedoci da donešene mjere nisu sprovodive u dovoljnoj mjeri kako bi se trend dolazaka novih grupa navedene populacije zaustavio ili bar znatno smanjio.

 

Gledajući trenutno stanje, kroz iskustva građana, moze se vidjeti daljni povrat I ulaz u USK manjih ili većih grupa migranata koji koriste prugu kao putokaz za dolazak do Bihaća ili preko šuma i brda do Velike kladuše, u namjeri da pređu državnu granicu i stignu u zemlju destinacije u EU.

U jutrošnjem televizijskom gostovanju na N1, gosp. Mirko Šarović je rekao da je broj migranata veci od 12.000 a da je u vrijeme Dragana Mektica bio daleko manji i da je potrebna koordinacija nadležnih institucija i agencija na svim nivoima kako bi se adekvatno zaštitila istočna granica sa koje migranti i dolaze u svom nastojanju da dođu do neke od europskih zemalja.

Iz priloženog se da vidjeti samo da se sutuacija, na žalost, samo pogoršava i da se trenutno upotrebljenim resursima ne može zaustaviti niti smanjiti prisustvo migranata na području USK koje trpi najveći pritisak zbog prisustva ove populacije.