Dom naroda FBiH: 55 delegata preuzelo mandate u novom sazivu

Skoro četiri i po mjeseca nakon održavanja općih izbora u Bosni i Hercegovini u Sarajevu se danas održava konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izbori za novi saziv Dom naroda u kantonalnim skupštinama Federacije BiH provođeni su više od mjesec dana i to po izmjenama uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine koje je donijela Centralna izborna komisija BiH s obzirom da je Ustavni sud BiH još krajem 2016. godine van snage stavio odredbe člana Izbornog zakona BiH koji tretiraju način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Kako Parlamentarna skupština BiH dvije godine uprkos brojnim pokušajima nije izmijenila Izborni zakon BiH CIK BiH je izmjenama uputstva definirao broj delegata po kantonima i konstitutivnim narodima i ostalim koji se biraju u novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH u sazivu 2018. - 2022. godina.

Tako je u novi Dom naroda Parlamenta FBiH od ukupno 58 izabrano je 55 delegata i to po 17 iz bošnjačkog i hrvatskog, 14 iz srpskog, te svih sedam delegata iz reda ostalih, prenose Agencije.

U Klub bošnjačkog naroda mandati su dodijeljeni Hadisu Jusiću, Hajrudinu Haliloviću, Senadu Ahmetoviću, Fahrudinu Skopljaku, Senadu Aliću, Dževadu Hadžiću, Rami Isaku, Jasminu Duvnjaku, Jasminku Kapiću, Nijazu Musiću, Elvedinu Mušanoviću, Alisi Hajdarović, Zvonki Mariću, Aljoši Čampari, Samiru Suljeviću, Jasenku Tufekčiću i Senadu Čelji.

U Klubu hrvatskog naroda mandati su dodijeljeni izaslanicima Anelu Šahinoviću, Iliji Iliću, Borisu Krešiću, Ivi Tadiću, Edimu Fejziću, Marku Sarafu, Zdenki Džambas, Iliji Nakiću, Tomislavu Martinoviću, Damiru Džebi, Ivi Ragužu, Mariji Iličić, Zdravku Bešliću, Tomislavu Mandiću, Damiru Marjanoviću, Ivanu Iviću i Stipanu Šarcu.

Mandate u Klubu srpskog naroda dobili su Slađan Ilić, Žarko Vujović, Mladen Simić, Daliborka Milović, Ljubinka Atanasijević, Vesna Saradžić, Zora Dujmović, Smiljana Viteškić, Igor Stojanović, Duško Radun, Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Velimir Tanović i Drago Puzigaća.

Tri preostala nedostajuća mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda bit će potvrđena dopunskom odlukom nakon provedbe procedure propisane članom 37. stav (3) Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Iz reda ostalih mandati su dodijelnei Rasimu Kantareviću, Mireli Trepanić, Sandri Imširović, Segmedini Srni Bajramović, Viboru Handžiću, Aneru Žuljeviću i Sejadu Tatarinu.

U budućem sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH će egzistirati delegati koji dolaze iz čak 14 političkih partija.

Najviše delegata imat će koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP dr. Ante Starčević BiH, HDU BiH, HSS Stjepan Radić njih 14, a postom slijedi SDP sa ukupno 11 delegata, te treća SDA sa devet delegata.

Po tri delegata imat će Srpska lista i Naša stranka, po dva DF, a-SDA, Laburistička partija, Liberalna stranka, SBB i Goraždanska priča. Po jednog delegata imat će PDA, Srpska napredna stranka i SBiH.

Kada je u pitanju nacionalna struktura delegata po strankama koalicija okupljena oko HDZ-a imat će 13 hrvatskih i jednog srpskog delegata.

SDP će imati šest srpskih, tri bošnjačka i dva delegata iz reda ostalih, dok će svih u slučaju SDA osam delegata biti iz bošnjačkog i jedan iz srpskog naroda.

Sva tri delegata Srpske liste su iz srpskog naroda, a kada je u pitanju Naša stranka ona će imati jednog hrvatskog i dva delegata iz reda ostalih.

Iz DF će biti jedan delegat iz hrvatskog i jedan iz reda ostalih, isto kao u slučaju Laburističke partije i Goraždanske priče. Oba delegata SBB-a i a-SDA će biti iz bošnjačkog, a Liberalne stranke iz srpskog naroda.

Delegat PDA i SBiH će biti iz bošnjačkog, a SNS-a iz srpskog naroda.