Dom zdravlja Bihać: Nastavljaju se sistematski pregledi za upis u 1. razred osnovne škole

Sistematski
Obavijest Službe za zdravstvenu zaštitu djece!

Obavještavaju se svi roditelji djece predškolskog uzrasta da se 21.maja nastavljaju započeti sistematski pregledi za upis u I razred osnovne škole❗️

Pozivi za sistematske preglede slati će se na kućnu adresu, a obavljati će se radnim danima u Službi za zdravstvenu zaštitu djece u vremenskom periodu 13-20h.
Sistematski pregledi, kao i vakcinacija djece koja se već neko vrijeme odvija bez problema; odvijati će se pod posebnim uslovima i novim načinom rada, stoga nema bojazni kako za djecu tako ni za roditelje.

VAŽNA NAPOMENA: Djeca mogu dolaziti u pratnji samo jednog roditelja, uz poštivanje predloženih hig.mjera! Naknadni sistematski pregledi neće se održavati, stoga apelujemo na sve roditelje da se sad odazovu na pozive, jer u suprotnom neće moći upisati djecu u I razred 🚫📌

Ovaj sistematski pregled sastoji se od razgovora djeteta sa pedijatrom i medicinskim osobljem, te vakcine ukoliko dijete nije prehlađeno. Sistematski pregledi djece za upis u školu su obavezni i imaju za cilj ocjenu fizičkog i psihičkog stanja djeteta, pravovremeno otkrivanje poremećaja vida, strabizma, oštećenja sluha i razvoja govora, otkrivanje ortopedskih anomalija, te ocjenu stanja zuba (karijes i ortodontske anomalije), kao i uočavanje bilo kakvog drugog poremećaja zdravlja djeteta.

Služba za zdravstvenu zaštitu djece se pobrinula da obezbijedi i rane i kasne termine, s ciljem da olakša svim roditeljima koji su u radnom odnosu dolazak djece na pregled, a zauzvrat apelujemo na sve roditelje čija djeca ne dobiju poziv za školu, a rođena su u periodu od oktobra 2013. godine pa sve do kraja septembra 2014.godine da bez obzira na izostanak poziva pozovu neki od ispod navedenih telefonskih brojeva:

📞 037/316-759
📞 037/316-765


i da se interesiraju za poziv svog djeteta, posebno u slučaju promjene kućne adrese. Moramo napomenuti da se svake godine priličan broj poziva vrati (zbog promjena adresa koje nisu evidentirane u med.kartonu djece).

Pedijatar i medicinsko osoblje savjetuju roditeljima da razgovaraju sa djecom o predstojećem pregledu u pozitivnom tonu, da se zajedno raduju ovoj posjeti pedijatru i dozvole im da budu veseli i opušteni u razgovoru sa medicinskim osobljem.