Dom zdravlja Cazin: Savjeti našim sugrađanima za zdravo i sigurno ljeto

Cazin

Izrazito visoke temperature, kojima smo ljeti izloženi, predstavljaju ozbiljnu prijetnju po zdravlje, naročito ukoliko traju više dana uzastopno, a često su praćene i velikom vlažnošću vazduha, što ima dodatni neželjeni utjecaj na ljudski organizam. Posljedice ekstremno visokih temperatura mogu biti vrlo ozbiljne, od dehidracije, preko pogoršanja postojećih bolesti, pa sve do toplinske iscrpljenosti i toplinskog udara.

“Svjedoci smo da je u zadnjih nekoliko dana došlo do iznenadnog porasta temperature zraka što je, naročito nakon velikih kiša i nevremena, izazvalo veliki šok po zdravlje i organizam ljudi. Dehidracija, toplotni udar, sunčanica, opekotine, samo su neke posljedice koje mogu da izazovu visoke temperature”, istaknuo je dr. Fuad Šabić iz Hitne službe Doma zdravlja Cazin.

Obzirom da je odgovor na izlaganje visokim temperaturama individualan, neke osobe su osjetljivije i zdravstvene posljedice su kod njih teže, ističe dr. Šabić, dodajući da se to prije svega odnosi na malu djecu, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom,osobe oboljele od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, dijabetičare, hronične bolesnike, sportiste i radnike na otvorenom. Ne možemo u potpunosti izbjeći tegobe nastale usljed naglih vremenskih nepogoda, ali postoje načini na koji možemo svom tijelu pomoći.

“Aktivnosti svesti na jutarnje i poslijepodnevne aktivnosti, smanjiti izlaganje suncu u periodu od 10 do 18 sati, kada je najveći indeks UV zraka. Za one koji se izlažu suncu jako je važno koristiti jake zaštitne faktore za kožu, pokrivala za glavu, široku pamučnu odjeću svijetlije boje. Kada su u pitanju hronični bolesnici bitno je da se konsultiraju  sa svojim porodičnim ljekarom o svim dodatnim savjetima.” 

„Pad pritiska, aritmije, pad šećera i kolapsna stanja su najčešći razlozi dolaska naših sugrađana u Dom zdravlja tokom ljetnog perioda“, pojašnjava dr. Šabić, dodajući da im se pacijenti još javljaju sa simptomima umora, glavobolja, dijareje i sl. Važan dio očuvanja zdravlja tokom ljeta čini ishrana, zato je jako bitno povećati unos osvježavajućih namirnica i onih koje stvaraju tečnost. Izbjegavajte alkoholna pića jer ona potiču gubitak tekućine i povećavaju toplinu tijela. “Preporučuje se obična voda, izbjegavanje gaziranih pića i kafe. Kada je prehrana u pitanju neophodno je unositi sezonsko voće, povrće i izbjegavati unos teške hrane”, kazao je naš sagovornik.

Ljetu se moramo znati prilagoditi, te slušati savjete stručnjaka kako bismo izbjegli štetne pos