Domaća goveđa juha koja hrani dušu i tijelo

Najklasičniji proizvod kuhinje naših baka svakako je domaća goveđa juha. Malo je onih koji ne vežu neke uspomene uz nju.

Najukusnije goveđe juhe najčešće dolaze iz kuhinja naših mama i baka koje su savršeni recept za ovo naizgled jednostavno jelo barem neko vrijeme usavršavale, kako piše Gastro.hr.

Goveđa juha obično se priprema kao dio tradicionalnog nedjeljnog ručka. Tajna dobre juhe je u dugotrajnom kuhanju na laganoj vatri. Na taj će se način sastojci najbolje stopiti, juha će dobiti puninu okusa, ali i privlačnu, zlaćanu boju.   

Što se tiče samog postupka pripreme, meso se preporučuje kratko isplahnuti u hladnoj vodi te odmah staviti kuhati također u hladnu vodu. Na svakih pola kilograma mesa treba dodati litru do litre i pol vode, što je dovoljno za 4-6 porcija juhe. Nakon što voda zakipi, dodaje se korjenasto povrće izrezano na veće komade, poput celera, mrkve i peršina.

Posebnu aromu može dati i pastrnjak, ali i stabljika i listovi ljupčaca – neobičnog začina koji već i samim mirisom podsjeća na najukusnije juhe. Ako je meso masnije, može se dodati i jedan oguljeni krumpir koji će pokupiti masnoću.  

U našim krajevima uz obalu goveđa juha se često oplemenjuje dodatkom male količine koncentrata rajčice, što joj daje karakterističnu crvenkastu boju.

Potrebno vam je: 1 kg govedine s kostima (ramstek, leđa) ili koljenica 3 srednje mrkve 1 rajčica 2 režnja češnjaka stabljike peršina i celera zeleni dio poriluka korijen celera korijen korabice luk list kelja list kupusa 4-5 zrna papra sol Priprema: Oprano meso stavite u mlaku vodu i čim voda zakipi, dodajte sol, očišćeno korjenasto povrće, nekoliko zrna papra i luk, koji ste prethodno popekli u tavici.

Nakon toga, dodajte list kupusa i kelja, grančicu celera i peršina pa poklopite. Kad juha ponovo zakipi, smanjite temperaturu pa lagano kuhajte oko 2 sata. Meso izvadite, juhu procijedite pa u nju ukuhajte domaće rezance.