fbpx Turska donirala sredstva za izgradnju spomenika braniocima Grada Bihaća

Turska donirala sredstva za izgradnju spomenika braniocima Grada Bihaća

Home

Turska donirala sredstva za izgradnju spomenika braniocima Grada Bihaća

Na danas održanoj sjednici Upravnog odbora Unije gradova turskog svijeta(TDBB) u Istanbulu, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić potpisao je sa Fahri Solakom, generalnim sekretarom TDBB, protokol o saradnji TDBB i Grada Bihaća u projektu izgradnje spomenika braniocima/oslobodiocima Bihaća u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine.


Radi se umjetničko-arhitektonskom rješenju koje je krajem prošle godine između jedanaest radova prijavljenih na konkurs koji je raspisao Grad Bihać izabrano kao najbolje.

Spomen obilježje braniocima-oslobodiocima grada Bihaća predstavljaće mjesto susreta i kontemplacije koje svojom snažnom simboličnom porukom evocira na sve obranioce i oslobodioce grada Bihaća. Oblik kruga koji dominira tim autorskim rješenjem simbolizira obruč koji je branio grad Bihać, a njegov pali dio sa posvetom braniocima-oslobodiocima simbolizira sve koji su dali svoje živote za odbranu Grada Bihaća i zamišljen je kao mjesto odavanja počasti ali i socijalne interakcije.

Protokolom je definisano da će Grad Bihać za izgradnju spomenika braniocima/oslobodiocima od strane TDBB dobiti donaciju u iznosu od 35.000 eura, čime se ističe spremnost ove organizacije da podrškom projektima u gradu Bihaću potvrdi odlučnost svih gradova članica Unije da podrže sve projekte od značaja za lokalnu zajednicu kao što je Bihać.

“Protokol je prvi korak ka realizaciji izgradnje spomenika braniocima/oslobodiocima na platou ispred Kulturnog centra i u ime svih građana i svih branioca koji su dali živote i dijelove tijela za slobodan Bihać i državu BiH, zahvaljujem Uniji gradova turskog svijeta na podršci i donaciji” - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Topic
Objavio: Wed, 24/10/2018 - 15:09

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top