Turska donirala sredstva za izgradnju spomenika braniocima Grada Bihaća

Na danas održanoj sjednici Upravnog odbora Unije gradova turskog svijeta(TDBB) u Istanbulu, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić potpisao je sa Fahri Solakom, generalnim sekretarom TDBB, protokol o saradnji TDBB i Grada Bihaća u projektu izgradnje spomenika braniocima/oslobodiocima Bihaća u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine.

Radi se umjetničko-arhitektonskom rješenju koje je krajem prošle godine između jedanaest radova prijavljenih na konkurs koji je raspisao Grad Bihać izabrano kao najbolje.

Spomen obilježje braniocima-oslobodiocima grada Bihaća predstavljaće mjesto susreta i kontemplacije koje svojom snažnom simboličnom porukom evocira na sve obranioce i oslobodioce grada Bihaća. Oblik kruga koji dominira tim autorskim rješenjem simbolizira obruč koji je branio grad Bihać, a njegov pali dio sa posvetom braniocima-oslobodiocima simbolizira sve koji su dali svoje živote za odbranu Grada Bihaća i zamišljen je kao mjesto odavanja počasti ali i socijalne interakcije.

Protokolom je definisano da će Grad Bihać za izgradnju spomenika braniocima/oslobodiocima od strane TDBB dobiti donaciju u iznosu od 35.000 eura, čime se ističe spremnost ove organizacije da podrškom projektima u gradu Bihaću potvrdi odlučnost svih gradova članica Unije da podrže sve projekte od značaja za lokalnu zajednicu kao što je Bihać.

“Protokol je prvi korak ka realizaciji izgradnje spomenika braniocima/oslobodiocima na platou ispred Kulturnog centra i u ime svih građana i svih branioca koji su dali živote i dijelove tijela za slobodan Bihać i državu BiH, zahvaljujem Uniji gradova turskog svijeta na podršci i donaciji” - kazao je gradonačelnik Fazlić.