Donald Tramp: Postignuti dogovor o Brexitu ugrožava sporazum o trgovini

Očekuje se da Mej neće dobiti podršku u parlamentu 11. decembra

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) kritizirao je premijera Velike Britanije Terezu Mej (Theresa May), rekavši da sporazum o Brexitu, koji je ona postigla s EU, ugrožava mogućnost potpisivanja trgovinskog sporazuma sa SAD.

On je u svom prvom komentaru u vezi s postignutim sporazumom o Brexitu, koji bi Mej sljedećeg mjeseca trebala predstaviti u britanskom parlamentu, istakao da je taj sporazum "sjajan" za EU, ali ne toliko za Britaniju.

 S ovakvim sporazumom moglo bi se desiti da ne budu u mogućnosti da postignu sporazum o trgovini sa SAD i mislim da to nikako ne žele. To bi bilo negativno za sporazum - rekao je Tramp novinarima.

Tramp je ranije izjavio da bi Mej trebala iznova započti pregovore s Briselom s ciljem da dobije bolje uvjete za London. I Mej i zvaničnici EU istakli su da se to neće desiti.

Očekuje se da Mej neće dobiti podršku u parlamentu 11. decembra, s obzirom na kritike zbog sporazuma s Briselom, čak i u redovima njene političke stranke.

Tramp je podržavao izlazak Britanije iz EU tokom kampanje o Brexitu, ali je tokom prošlogodišnje posjete Evropi kritizirao London što tokom pregovora nije izvršen veći pritisak na Brisel.

Američki predsjednik želi trgovinski sporazum s Velikom Britanijom, ali to nije moguće sve dok se Britanija prilagođava pravilima EU o trgovini.