Donosimo rezultate ankete - Federacija BiH bi danas izabrala promjene

izbori
Ove se godine trebaju održati lokalni izbori. Ako do njih i dođe, jer još nije izvjesno, imajući na umu da vladajuće stranke pokušavaju odgoditi izbore, jer nisu obezbijedili usvajanje budžeta i osiguravanje finansiranja istih, oni će biti pod velikim uticajem načina nam koji se vlast i opozicija nosila sa krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa.

 

Da birači reaguju na to, pokazuje i naša anketa, koju smo objavili i pozvali čitaoce da glasaju u periodu od 48 sati na našem portalu. Tehnički se moglo glasati samo jednom sa jednog aparata i time je smanjena mogućnost stranačkih mašinerija da lažiraju rezultate glasajući sa jednog mjesta i po više desetina i stotina puta.

Prema rezultatima ankete, a na pitanje Za koga bi glasali da su izbori danas, najviše glasova je dobio Nezavisni blok, 27 posto. Zatim slijedi SDA sa 22 posto i A- Sda sa 13 posto. Ostale stranke su bile ispod 10 posto, a s druge strane i 13 posto onih koji su odgovorili da ne bi glasali ni za jednu stranku.

Kada sa analiziraju ovi brojevi, vidljivo je da je kroz krizni period Nezavisni blok i lider ove stranke Senad Šepić, kao i njihovi izabrani zastupnici pokazali da imaju ideje i rješenja koja su primjerena vremenu i potrebama ljudi.

Posebno se to moglo vidjeti u njihovim prijedlozima zdravstvenih i ekonomskih mjera, do zadnjih mjera osiguravanja slobode kretanja ljudi, kroz opravdane zahtjeve za ukidanje karantena i pravovremenu reakciju i borbu za bh. građane koji rade i žive vani, zahtjevom da se revidira i ukine samoizolacija od 14 dana, što su nakon toga podržali i mnogi drugi.

SDA još uvijek dijelom održava stabilno biračko tijelo, dok i nove stranke poput NiP i Platforma za progres također dobivaju veći značaj u biračkom tijelu.

Ono što je za demokratiju, ali i sve odgovorne stranke zabrinjavajuće je da i pored tolikog broja stranaka postoji veliki broj ljudi, prema ovoj anketi njih 13 posto koji ne bi dali glas niti jednoj od postojećih stranaka.

Neke teme i zahtjeve koje ima ova grupa ljudi trebaju biti izazov, posebno za stranke koje su pokazale potencijal i da imaju ideje i konkretna rješenja za ljude, kao što je Nezavisni blok ali i druge nove stranke  u posljednje vrijeme, što i birači, prema i ovoj anketi prepoznaju i podržavaju.

Image
rez anketa