Dr. Rijad Konjhodžić: Naše brojke od 2-3 zaražena dnevno nisu bile realne, sada dobijamo pravo lice virusa i pandemijske cifre

konjhodzic
Trebalo je mobilisati sve kapacitete za testiranje, a mi smo izabrali da to ne radimo, ističe specijalista genetske medicine

 

- Mi ćemo imati rast broja zaraženih, to je normalno. Naše brojke od 2-3 zaražena dnevno nisu bile realne, to nisu pandemijske brojke. Sada dobijamo pravo lice virusa, ističe Konjhodžić.

On istovremeno naglašava da je teško predvidjeti kako će se brojke ponašati u narednom periodu.

- Matematičke projekcije i brojke teško je napraviti i predvidjeti. Bitno je da naš zdravstveni sistem još uvijek nije jako opterećen, važno je mobilisati sve kapacitete za testiranje, a mi smo izabrali da to ne radimo i to je tako kako je, kaže on.

Uprkos činjenici da broj zaraženih u našoj zemlji raste iz dana u dan, prema zvaničnim podacima, urađeno je manje testova u odnosu na sedmicu iza nas. Genetičar Konjhodžić kaže da nije novost da se vikendom manje testira i da je ključno pitanje zašto se toliko dugo čekaju rezultati testova.

- Činjenica je da oni vikendom manje testiraju, ali ne znam zašto niko nije izašao u javnost i objasnio zašto se 4-5 dana čekaju rezultati testiranja, prokomentarisao je specijalista genetske medicine.