Dr. Sead Jamakosmanović preminuo nakon zaraze: Iako je bio u penziji pomagao je pacijentima koji boluju od koronavirusa

.
Rano jutros od posljedica COVID-a 19 u Tuzli je u 71. godini života preminuo Sead Jamakosmanović doktor u penziji, nekadašnji načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Doktor Sead Jamakosmanović, spec. pneumoftiziolog bio je hospitaliziran u covid bolnici odnosno Respiratornom centru UKC-a Tuzla u Slavinovićima zbog teške kliničke slike izazvane infekcijom korona virusa.

Iako penzioner Jamakosmanović bio je angažiran kao pulmolog u tuzlanskoj “Plavoj poliklinici”, gdje je svojim bogatim višedecenijskim iskustvom pomagao pacijetnima koji su bolovali od COVD-a 19.
Također, osim uspjeha u medicini, ovaj ljekar je obnašao i nekoliko političkih funkcija. Bio je član rukovodstva Stranke demokratske akcije u Tuzli, kao i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Također, bio je i član Sabora Islamske zajednice u našoj zemlji.

Jamakosmanović je rođen 27. juna 1949. godine u Sarajevu. Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu je diplomirao 1983., a magistrirao 1999. godine.

Kao ljekar je radio u Gradačcu od 1983. do 1993. godine, a tada s porodicom seli u Tuzlu gdje preuzima funkciju u tadašnjem Tuzlanskom okrugu. Od 1996. do 1998. godine bio je guverner Tuzlanskog kantona.

Dobitnik je brojnih priznanja, a među njima se našlo i ono iz Lige humanista.