Dok Hercegovina gori, ti se, Dragane Čoviću, kupaj!

.

Dok Hercegovina bukti, Milorad Dodik ne dozvoljava angažiranje helikoptera, a njegov zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić sakriva zahtjeve stanovništva opkoljenog vatrom. Komšić traži pomoć EUFOR-a, Dragan Čović hladi se u Trebižatu.

Životi hiljade mještana širom Hercegovine u proteklih sedam dana u rukama su političara.

Požari koji haraju u okolini Jablanice, Stoca, Neuma, Čapljine, Livna iz minute u minutu ugrožavaju njihove živote, imovinu, neizvjesnu budućnost u podijeljenoj zemlji. Upravo se u ovako izuzetnim situacijama, a u kojoj deblji kraj izvuku građani, vidi šta je zapravo BiH, kakav je njen ustroj, ko njome vlada.

Požar koji proteklih šest dana traje na području Čapljine, Stoca i Neuma aktivan je i danas. Čapljinski vatrogasci kažu ide prema Hutovom blatu. Oni nadljudskim naporima rade što mogu, brane ljude, njive, imovinu, “tjeraju” vatru na položaje gdje ju je moguće gasiti. Što dalje od miniranih terena, kakvih ima u ovom dijelu Hercegovine.

Bukti i dalje na području Jablanice, vatreni kraci šire se na sve strane, a temperatura raste. Čekaju pomoć i u Mostaru, Blagaju, Sutini, Čitluku, Međugorju… Od koga čekaju pomoć? Samo sa neba. Mogu se pouzdati u sebe i kišu. I u nikoga drugog!