Dragan Mektić o snimcima ARD-a: Bruka i sramota za jednu članicu EU

Dragan Mektić, aktuelni ministar sigurnosti BiH za N1 komentarisao snimke koje je ARD objavio, a na kojima je navodno prikazano kako Hrvatska ilegalno vraća migrante u BiH.

"Bruka i sramota, od jedne evropske države, članice EU. Policija se bavi krijumčarenjem migranata i natjeruju ih na ilegalne migracije. Mi smo to više puta upozoravali", komentarisao je Mektić za N1.

"Raspolažemo dokazima da se oni time bave, i da oni fizički zlostavljaju i tuku migrante. I čak imamo dokaze da su znali maltretirati porodice i maloljetnu djecu",dodao je Mektić.

Podsjećamo, njemački javni medijski servis ARD posjeduje video snimke napravljene skrivenom kamerom na kojim se vidi kako navodno hrvatska policija uz prijetnju oružjem ilegalno vraća migrante iz Hrvatske, vjerovatno u BiH.

Kako ARD navodi, njima i još nekoliko medija ustupljeno je preko 132 video snimka koji pokazuju 54 navodno ilegalna prebacivanja migranata iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatska policija nezakonito vraća migrante i tražioce azila u BiH i to, u nekim slučajevima, nasilno i bez da im omogući da zatraže azil, navodi se u izvještajuorganizacije Human Rights Watch (HRW).