Draganu Kovačeviću produžen istražni zatvor

.

SUDAC istrage zagrebačkog Županijskog suda produljio je za 20 dana pritvor bivšem čelniku Janafa Draganu Kovačeviću, vlasniku tvrtke Cefis Ivanu Širiću i bivšem direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću.

Trojici osumnjičenika iz proširenja afere Janaf je na prijedlog USKOK-a produljen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a tužiteljstvo bi u idućih 20 dana trebalo ispitati preostalih osmero svjedoka.

Tužitelji su do sada ispitali 31 svjedoka, a i Kovačević je u međuvremenu izrazio želju za dopunom obrane kako bi ga pustili da se brani sa slobode. No, u USKOK-u kažu da su nakon dopune te obrane ostali razlozi zbog kojih je istraži zatvor i određen.   

Četvrti osumnjičenik, direktor tvrtke MGS Edo Seifried, na slobodu je pušten nakon što su ispitani svi svjedoci zbog kojih je Seifried bio u istražnom zatvoru.

USKOK u proširenju istrage tereti Kovačevića da je kao direktor Janafa od ožujka 2012. do rujna 2020. u namještenom natječaju osigurao Širićevoj tvrtki niz informatičkih poslova, vrijednih 18.2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te automobil Alfa Romeo Giulietta i najam Lexusa. Pritom je Kovačević dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama vrijednim 2.8 milijuna kuna tako da ih uknjiži na tvrtku. 

USKOK sumnja i da je Kovačević od rujna 2018. do svibnja 2020. osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila vrijedna 15.5 milijuna kuna, pod uvjetom da Seifried kao podizvođač angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4.1 milijun kuna.