Dramatičan apel iz Bihaća državnim institucijama: Pomozite nam, dok ne bude kasno

Policija Unsko-sanskog kantona nema ovlaštenje spriječiti dolazak ilegalnih migranata na to područje, no poziva vlasti na državnoj razini na poduzmu učinkovite mjera kako bi se njihovo kretanje po zemlji kontroliralo te kako bi ih se smještalo u odgovarajuće prihvatne centre, to je jučer saopćeno iz sjedišta kantonalnog ministarstva unutarnjih poslova reagirajući na sve intenzivnije proteste građana Bihaća.

Građani najvećeg grada u Unsko-sanskom kantonu i danas će se okupiti u gradu, a mi smo kontaktirali Snežanu Galić, glasnogovornicu MUP-a ovog kantona, koja je u razgovoru za Radiosarajevo.ba  prenijela najnoviju situaciju s terena.

“Ona grupa od 100 migranata koja je sinoć krenula ka Izačiću još se tamo nalazi. Granični prijelaz nije blokiran, kao ni saobraćaj. Malo je saobraćaj usporen, jer se odvija jednom trakom, ali nema velike gužve", kaže Galić na početku razgovora za naš portal.  

Grupa od oko 80 migranata i jutros je na GP Velika Kladuša-Maljevac. Pripadnici Policijske stanice Velika Kladuša zaustavili su ih na oko 200 metara od državne granice s Hrvatskom.

"U ovom trenutku ih ima 130 osoba. Bilo ij je na početku 80, ali je broj povećan u proteklih sat vremena.  I ovdje granični prijelaz nije blokiran. Magistralnim putem se ne može saobraćati, ali ima obilaznica kojom se može doći do granice", kaže Galić. 

Glavni policijski inspektor Mujo Koričić je na jučerašnjoj trećoj sjednici Vlade USK ponovo imenovan za policijskog komesara. Zanimala nas je trenutna sigurnosna situacija u USK.

"Komesar Koričić može nešto više kazati o ovome. Prema mom mišljenju sizuacija je složena. Danas počinju pregovori u Vladi USK, operativni štab zasjeda. Iskreno, očekujem danas konkretan dogovor i s ministrom Draganom Mektićem. Mi radimo, što bi se reklo guramo i snalazimo se", dodala je Galić.

Ona kaže da MUP USK pokušava preventivno djelovati. Stanovništvo Bihaća i okolice je svojim protestima izrazilo negodovanje.

"Za nas je najvažnije da nisu zabilježeni incidentama, niti imamo uhapšeni. Sve se odvija civilizirano. Od nas ide apel građanima da budu strpljivi, i poruka da trudimo naći rješenje. Grad Bihaća je žrtva, a ujedno imamo i apel državnimn insitucijama - molimo vas, uključite se u ovaj problem. povo nije problem samo građana USK, već cijele Bosne i Hercegovine. Molimo vas, dok ne bude kasno", kazala je Galić za Radiosarajevo.ba.