Dramatična deložacija u Banjaluci: Grad ostaje bez atraktivne parcele?

banja luka
Oko 100 građana i zaposlenih u Gradskoj upravi Banjaluka okupilo se na protestu na Staroj autobuskoj stanici, atraktivnom zemljištu u centru grada. Sve kako bi spriječili drugu deložaciju i izvršenje presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je odlučio u korist Autoprevoza koji je danas, sa sudskom policijom došao na izvršenje presude.

 

Na terenu je prisutan i veliki broj policajaca koji je spriječio gradonačelnika i građane koji su namjeravali šetnjom spriječiti uzvršenje presude kojom grad ostaje bez atraktivnog zemljišta.

Ovo je drugi pokušaj deložacije, prvi je odgođen nakon okupljanja građana.

Draško Stanivuković okupljenima koji i dalje čekaju epilog obratio se riječima da mu se čini da Autoprevoz nema namjeru da odustane, ali takođe je naglasio da ni on neće odustati, te da je spreman dio kabineta preseliti na otvoreno.

Ovaj višegodišnji spor je otvoren 2004. godine kada je Grad zahtijevao da se zemljište kod stare autobuske stanice i muzeja upiše kao njegovo vlasništvo tražeći da se utvrdi pravna valjanost sporazuma o zamjeni iz 1979. godine. Okružni privredni sud je taj zahtjev odbacio i presudio u korist “Autoprevoza”, a Viši privredni sud je nakon toga donio odluku u korist Grada Banjaluka. Konačnu riječ dao je Ustavni sud BiH koji je početkom 2020. godine, kada je presudio da zemljište na kojem grad godinama organizuje i naplaćuje parking, pripada “Autoprevozu”.