Vesko Drljača već poslao zahtjev Ustavnom sudu FBiH za mišljenje o odluci CIK-a

Potpredsjednik Vlade FBiH i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača uputio je zahtjev Ustavnom sudu FBiH u kojem traži mišljenje povodom odluke Centralne izborne komisije BiH da se prilikom popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH koristi popis iz 2013. godine.

Vesko Drljača je poslao zahtjev Ustavnom sudu FBiH za davanje mišljenja o tome da li je Dom naroda FBiH prema tumačenju Ustava dom kantona ili konstitutivnih naroda te da li se treba pri popuni Doma naroda FBiH i dalje primjenjivati Ustavom FBiH predviđen princip - popis iz 1991. i pravilo 111.

Kako nam je potvrđeno, ovo mišljenje Ustavnog suda FBiH koje se uskoro očekuje treba da posluži kao pravna osnova za pobijanje odluke CIK-a pred nadležnim sudom.

Po Ustavu FBiH zamjenici premijera, što je Drljača, imaju pravo podnijeti apelaciju i tražiti mišljenje suda o ovom slučaju.

Podsjetimo CIK BiH je danas sa pet glasova za i dva protiv donio odluku o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH, po principu da će se primjenjivati popis stanovništva iz 2013. godine uz obaveznu zastupljenost svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona, ukoliko su takvi izabrani.

O detaljima na koji način će se popunjavati Dom naroda pročitajte ovdje.

Da bi ova odluka CIK-a bila pravomoćna potrebno je da nakon najavljenih apleacija Ustavnom sudu njenu ustavnost potvrdi i sud.