Drljević nakon sjednice Kriznog štaba: Nas će zatrpati, KCUS će ostati "Covid free"

drljevic
Kako je za Avaz potvrdio infektolog, prim. dr. Ednan Drljević koji je bio na sjednici Štaba, ovo praktično znači da Covid pacijenti neće ući u KCUS, izuzevši Pothrastove

 

Na današnjoj sjedici Kriznog štaba Kantona Sarajevo zaključeno je da se lakši Covid pacijenti šalju u Opću bolnicu a teži u Klinički centar, odnosno u Pothrastove.

Kako je za "Avaz" potvrdio infektolog, prim. dr. Ednan Drljević koji je bio na sjednici Štaba, ovo praktično znači da Covid pacijenti neće ući u KCUS, izuzevši Pothrastove.

- U biti šta je to. Oni će uzeti teže pacijente, a njih je jako malo, oko 5 posto, i nikad neće napuniti ni Pothrastove, jer će one koji se oporave od Pothrastova, i sve oni koji su lakši, slati ovamo. Tamo neće biti više od 50 bolesnika – kazao nam je Drljević.

Kako je rekao, „pakleni plan je da se nikad gore (u KCUS-u) ne otvori onih 30 posto kapaciteta, kako je predvidjelo Federalno ministarstvo zdravstva, jer neće trebati".

- A sve ovo ostalo da zatrpaju Opću bolnicu i da mi postanemo Covid bolnica, onda da prestanu porodi, operacije, internistički pregledi, sve da prestane i da se preseli vjerovatno gore u „Covid free“ bolnicu, a da se ovo uguši i kad prestane Covid da ovog više nema – rekao nam je Drljević.

Osim toga, današnja sjednica je bila veoma mučna i upućivane su uvrede, te je vršen pritisak na Opću bolnicu da primi sve lakše pacijente. 

Drljević je ističe da je danas usvojeno „da se počne s punjenjem, da čak ne trebaju ni PCR nalazi, ni rendgen nalazi...“

- Sad će oni nas zatrpati, i jedino što sam ja uspio, pored svih tih vrijeđanja, jeste da kad se napuni 90 posto naših kapaciteta, znači 90 od 97 kreveta koliko je predviđeno da mi primimo ovdje, da ćemo onda sjesti i razgovarati – ističe naš sagovornik.