Dr.Muamer Khudeir: Epidemiološka situacija na području Grada Cazina je zadovoljavajuća

Doktor
Epidemiološka situacija na području Grada Cazina, prema tvrdnjama struke, prilično je zavovoljavajuća.

Iz Doma zdravlja ističu da je na području našeg grada trenutno aktivno samo jedno žarište, a i ono bi, za nekoliko dana, trebalo biti ugašeno. Ipak, donekle zabrinjava masovni dolazak naših sugrađana iz dijaspore kući za bajramske blagdane, zbog čega glavni cazinski epidemiolog, dr. Muamer Khudeir, sve koji dođu, poziva na 14-dnevnu samoizolaciju, bez obzira na ukidanje restriktivnih mjera.

Epidemiološka situacija na području Grada Cazina je zadovoljavajuća, jer se,  trenutno, radi o samo jednom žarištu, koje bi, uskoro trebalo biti ugašeno.

 

Prema riječima dr. Muamera Khudeira, epidemiologa u Domu zdravlja Cazin, epidemiološko stanje  je trenutno pod kontrolom.  Broj zaraženih i oporavljenih je ohrabrujući, ali ishod bitke sa opasnim virusom i dalje zavisi od ponašanja pojedinaca i pridržavanja mjera koje su na snazi.

„Dom zdravlja Cazin od same pojave, nijednog trenutka nije potcijenio  ovaj virus. Ne smijemo shvatiti ublažavanje mjera kao kraj borbe s pandemijom, već kao pretpostavku da su naši sugrađani razvili svijest kako se odgovorno ponašati  s ciljem zaštite sebe i drugih“, istaknuo je dr. Khudeir.

 

“Vezano za epidemiološku situaciju na području Grada Cazina, mogu reći da je sada, trenutno, stabilna. Imamo još jedno žarište, koje bi trebalo biti ugašeno za nekoliko dana. Radi se o tri lica koja smo testirali i dobili smo negativne rezultate, te očekujemo ponovno retestiranje. Nadam se, također, da će rezultati biti negativni.”

“Ozbiljnost građana i dezinfekcija uveliko su pomogli spriječavanju širenja virusa, i to je dobro, ali još nije završeno”, ističe doktor, dodajući da moramo biti odgovorni i poštivati propisane mjere zaštite. Epidemiolog upozorava da je neophodan oprez i odgovornost svakog pojedinca u društvu, kako bi se epidemija držala pod kontrolom, ističući da još ništa nije gotovo i naši sugrađani moraju biti svjesni da se epidemiološki podaci za kratko vrijeme mogu promijeniti nagore. U borbi s novonastalom situacijom ključan je maksimalan oprez, održavanje propisane udaljenosti, nošenje zaštitnih maski i rukavica, te upotreba dezinfekcijskih sredstava.

Image
Dom zdravlja Cazin

“Apeliram našim sugrađanima da se ne opuste, pandemija je još u toku i uvijek se može dogoditi da neko oboli. Molim sve da i dalje poštuju mjere socijalne distance i obavezno da nose maske i rukavice”, poručio je dr. Khudeir.

Obzirom da nam predstoji blagdan Ramazan, samim tim za očekivati je da će biti pojačan promet, ovih dana, preko granica. Dr. Khudeir, tim povodom  apelira našim sugrađanima, koji  planiraju dolazak iz dijaspore, kao i oni koji su već došli svojim kućama da, bez obzira, na ukidanje restriktivnim mjera, radi svoje bezbjednosti, kao i bezbjednosti drugih, provedu 14 dana u kućnoj samoizolaciji.

„ Ukoliko nam ostane ovakva slika i ako budemo upotrijebili sve mehanizme i metode, vjerujem da ćemo izaći iz ove situacije bez velikih posljedica za naše sugrađane. Budite odgovorni, poštujte izdate naredbe, kako nijedan naš sugrađanin ne bi obolio od ovog virusa“, zaključio je na kraju dr. Muamer Khudeir.