U programima savjetovanja veliki broj ovisnika: Drogu uzimaju već sa 14 godina

U JU Terapijska zajednica Kampus KS-a trenutno se nalazi 11 korisnika. Veliki broj ovisnika i ovisnica je u programima savjetovanja, a ulazak u Kampus zavisi od njihove motiviranosti.

Stigma

- Nažalost, djevojke se vrlo rijetko odlučuju za ulazak, ali kada uđu u Kampus dosta su istrajnije i upornije. Inače, ženska ovisnost je dosta komplikovanija i dosta im je teže odlučiti se za dolazak u Kampus. Razlozi su brojni, a najprije je riječ o nerazumijevanju okoline, čestoj povezanosti sa prostitucijom, alkoholizmom, problemima sa zakonom. Također, većina porodica u koje je uključena ovisnica su ovisničke porodice, tj. i muž je ovisnik. Ukoliko porodica ima djecu, nastaju dodatne komplikacije sa nesagledivim posljedicama. Činjenica što žena ima malo u Kampusu ne znači da one ne žele da se izvuku iz toga zla, nego da nisu dovoljno motivisane, da se boje stigme i slično.

Često pozivaju naš savjetodavni odjel i traže pomoć. U septembru će dvije ovisnice završiti savjetodavni program i ući će u Kampus, rekao nam je Almir Mesić, stručni savjetnik-koordinator u JU Terapijska zajednica Kampus KS-a.

JU Terapijska zajednica Kampus KS-a veliku pažnju posvećuje prevenciji, savjetodavnom radu, ali i saradnji sa porodicom ovisnika. Iako u velikom broju slučajeva porodica, odnosno roditelji nisu karika na koju se može računati, ima i onih koji dolaze po savjete.

 

Image

- Često nas pozivaju ili dolaze kako bi dobili pomoć u odnosu sa djetetom koje je ovisnik. Pitaju nas kako da ga motivišu da nam se javi. S obzirom na to da je poznato kako proces oporavka nije zaokružen ako se ne uključi bar jedan član porodice, zaista se trudimo da pomognemo roditeljima, dodaje Mesić.

Nažalost, dobna granica se spušta, ovisnici postaju sa već 14,15 godina.

- Socijalne mreže promovišu konzumiranje različitih droga. Česte su slike kako maloljetni sin sa ocem u kafani nazdravlja kriglama piva i kada prođu godišnji odmori, čudno nam je što se dijete vraća pijano. Iako po zakonu dijete treba da sjedi na zadnjem sjedištu, ono često sjedi u krilu svoga oca za volanom i to su pokazatelji da mi kao društvo nemamo sistem vrijednosti, ističe Šahim Kahrimanović, šef Službe za stručne terapijske poslove i naučnoistraživački rad u Kampusu i naglašava da je svrha terapijske zajednice podržavajuće i prosocijalno okruženje bez droge.

Resocijalizacija

Tretman uključije i resocijalizaciju i reintegraciju štićenika u društvo, prenosi Oslobođenje.

- To podrazumijeva i kontinuiran rad sa porodicom štićenika, bez čega nema kvalitetne reintegracije. Država treba još više biti uključena kroz programe podrške bivšim ovisnicima, kroz programe zapošljavanja i školovanja čime bi se dodatno destigmatizirala ova populacija, zaključio je Kahrimanović.

Period oporavka u Kampusu je godinu dana, ali s obzirom na to da je ovisnost cjeloživotna bolest, kontakt korisnika s Terapijskom zajednicom trebao bi ostati još četiri godine. Tek nakon tih pet godina može se napraviti procjena šta se uradilo na oporavku jedne osobe.