Drugi dan protesta u Njemačkoj: Više od 100.000 farmera i 24.000 traktora samo u Bavarskoj

.
Među poljoprivrednicima, piše BILD, vlada velika frustracija zbog planiranog smanjenja subvencija za agar dizel

Desetine hiljada farmera je i danas na njemačkim ulicama, i tako će vjerovatno biti narednih dana, budući da su protestanti najavili "sedmicu bijesa", nezadovoljni novim mjerama Vlade Njemačke koje se odnose na ukidanje subvencija za gorivo.

 

 

 

BILD i danas piše da Njemačka odavno nije vidjela tako veliki protest; i još nije gotovo.

Blokade saobraćaja

Za danas, 9. januar, najavljene su nove akcije. Međutim, očekuje se da će naredni planirani protesti - nakon jučerašnjeg najburnijeg dana - biti manjeg obima. Ne bi trebalo da bude većih blokada saobraćaja, međutim, to bi moglo da se promijeni u srijedu, kada u isto vrijeme počinje trodnevni štrajk Sindikata mašinovođa GdL, za koji se očekuje da će trajati do petka. 

Na početku protesta poljoprivrednika u ponedjeljak, bilo je dugih konvoja na ulicama, najprije u Berlinu i Minhenu, premda su demonstracije sprovedene u gotovo svim većim gradovima; također, farmeri su blokirali ulaze na autoputeve. Među poljoprivrednicima, piše BILD, vlada velika frustracija zbog planiranog smanjenja subvencija za agar dizel.
 

Više od 130.000 učesnika protesta

 

Ali, u protestu su učestvovali i vozači kamiona, zanatlije i druge grupe radnika. Mnogi farmeri su se u Berlinu jučer vozili do Brandenburške kapije, a više od 100.000 njih je izašlo na ulice samo u Bavarskoj, gdje je također zabilježeno 24.000 traktora; u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji je bilo 19.200 traktora, a u regiji Baden-Virtemberg - čak 25.000.

Prema zvaničnim podacima vlasti, u protestima širom zemlje učestvovalo je ukupno oko 100.000 traktora i drugih vozila. Broj učesnika se procjenjuje na oko 130.000.

U Minhenu je raspoređeno 400 policajaca, a demonstracije su protekle mirno, dodaje BILD u svom članku, koji inače prati dešavanja iz minute u minut. Prema komandi policije, prilazni putevi ka centru grada su bili „uredni“, a vozači Hitne pomoći su se čak i javno zahvalili protestantima zbog toga.

 

Foto:X