Drvna industrija Sana: Buduća poslovna zona ili i dalje ruglo grada

Drvna industrija Sana prije rata je bil nosilac ekonomskog razvoja općine Sanski Most, a tokom posljeratnog perioda uslijed dva neuspješna pokušaja privatizacije, proizvodnja u ovom nekadašnjem gigantu potpuno je ugašena, da bi na kraju preduzeće otišlo u stečaj.

Imovina DI Sana prostire se na oko 250 dunuma, a cijeli prostor je razvojnim i urbanističkim planovima predviđen za formiranje buduće poslovne zone

Najveći dio objekata i zemljišnih parcela koji je pripadao ovom preduzeću prodat je tokom stečanog postupka u posljednje tri godine. U međuvremenu, na ovom lokalitetu pokrenute su proizvodne i poslovne aktivnosti, tako da je čitav prostor na dobrom putu da bude pretvoren u atraktivnu poslovnu zonu.

Prema riječima stečajnog upravnika Šeka Smlatića, krajem augusta bit će raspisan javni poziv za prodaju preostale imovine ovog preduzeća, javlja RTV USK 

Smlatić ističe kako je općinskim vlastima uputio prijedlog da se čitav prostor proglasi privrednom zonom, te je ponudio mogućnost da lokalne vlasti postanu vlasnici saobraćajica koje se nalaze na tom lokalitetu kroz princip zamjene za općinsko zemljište na nekom drugom lokalitetu.

Smlatić smatra kako bi općina na taj način postala partner privrednim subjektima unutar poslovne zone, a stekli bi se i uslovi za unapređenje infratsrukture i drugih uslova za poslovanje.

Šta će na kraju od svega biti, vidjet ćemo u skorijoj budućnosti. Ali sigurno da lokalnoj politici i tajkunima nije u interesu da se ovaj drvni gigant revitalizira, a da jeste to bi do sada učinili. 

Sanska dolija je bogata šumom koja se svakodnevno siječe, a pare odlaze u privatne džepove umjesto da se kroz revitalizaciju DI Sana i primjenom zakonskih mjera, slijevaju u državni budžet.