Drvoprerađivači su se odlučili ujediniti

Iako je godina za drvoprerađivače krenula jako loše, prvi kvartal je obilježio izvoz koji premašuje 300 miliona maraka, što predstavlja rast u odnosu na prošlu. Najviše smo izvezli u Njemačku, nešto više od 100 miliona maraka. Formiran je i drvni klaster na državnom nivou koji za cilj ima privlačenje sredstva iz stranih fondova, te zajedničko djelovanje prema nadležnim institucijama.

Za drvo prerađivače prvi kvartal tekuće godine bio je obilježen brojnim poteškoćama, krenuvši od povećanja cijena goriva do vremenskih nepogoda koji su uzrokovali da dođe do smanjenja isporuke sirovine, ali i odlazak kvalifikovane radne snage.

Uprkos tome, u prvom smo kvartalu izvezli ovih proizvoda u vrijednosti preko 300 miliona maraka što predstavlja novi rast u odnosu na prošlu godinu koja je bila rekordna. U prva 3 mjeseca najviše je izvezeno u Njemačku – 106 miliona KM, nakon toga slijedi Hrvatska s 24 miliona, Holandija 23, Španija i Češka po 22 , Italija 14, Francuska 10, Turska i Austrija 9, a Slovenija 8 miliona maraka.

Naše kompanije na svijetskom tržištu rijetko mogu parirati s cijenom, zato im ostaje da rade kvalitetnije od drugih tvrde proizvođači.

Drvoprerađivači su se odlučili ujediniti i na državnoj razini pa su formirali klaster „Najmještaj i drvo“. Jedan od ciljeva im je privlačenje sredstava iz stranih fondova.

Pored toga cilj ujedinjavanja je i zajedničko djelovanje prema nadležnih institucijama, a posebno ističu da će raditi na tome da se usvoji Zakon o šumama.