DRŽAVNA IMOVINA NA POKLON: Ko je poklonio 12 miliona vrijednu imovinu Energoinvesta Hrvatskoj?

 

Piše: Azra Omerović

Kantonalno tužilaštvo provjerava navode iz krivične prijave protiv Enesa Čengića i ostalih uključenih u prodaju Energoinvestove imovine u Hrvatskoj koja ni nakon dvije godine nije plaćena. Ugovorom o kupoprodaji nije osiguran način plaćanja prodate imovine ali to nije spriječilo bivšeg direktora Energoinvesta, Enesa Čengića i bivšeg direktora Agencije za privatizaciju FBiH Šuhreta Fazlića da ga potpišu. Imovina je odmah predata u nesmetan posjed kupcu, firmi Dirus projekt iz Zagreba koja je i danas koristi.

Prije dvije godine Energoinvest je postupkom male privatizacije prodao 15 benzinskih pumpi, poslovnu zgradu i naftni terminal u Hrvatskoj za 12 miliona maraka firmi Dirus projekt iz Zagreba. Prema finansijskim izvještajima dostavljenim Financijskoj agenciji FINA iz Hrvatske, Dirus projekt nije imao prijavljene prihode za 2014. godinu. Godinu dana poslije, nakon kupovine Energoinvestove imovine, prema podacima FINA-e njihovi prihodi rastu na nevjerovatnih 22 miliona maraka!

Kupljenu imovinu do danas niko nije platio. Bez obzira na tu činjenicu Dirus projekt ovu imovinu neometano koristi. Nekoliko benzinskih pumpi dao je na korištenje ruskoj kompaniji Lukoil u Hrvatskoj.

Direktor Dirus projekta, Mario Delić odbio je govoriti za Žurnal i uputio nas na sekretaricu. Nakon više poziva odgovor koji smo dobili od sekretarice je “direktor će se javiti kad osjeti da treba”.
Direktor Delić do objave ovog teksta nije pokazao nikakvu osjećajnost.

Osjećajan nije bio ni bivši direktor Energoinvesta Enes Čengić koji je za Žurnal samo kratko rekao da navodi iz prijave nisu tačni i da se obratimo Agenciji za privatizaciju FBIH.
- To nije tačno, provjerite u Agenciji za privatizaciju - rekao je Čengić.

Bivši direktor Agencije za privatizaciju FBiH i sadašnji gradonačelnik grada Bihaća, Šuhret Fazlić do objave ovog teksta nije odgovorio na Žurnalove pozive.

BEZ IKAKVE GARANCIJE

Ugovor o kupoprodaji potpisan je šestog februara 2015. godine, a imovina je 28. februara predata u posjed kupcu. Na protokol u Energoinvestu ugovor je dostavljen u maju 2016.godine!

Sadašnja direktorica Energoinvesta, Bisera Hadžialjević u razgovoru za Žurnal kaže da niko u Energoinvestu nije znao ništa o prodaji imovine u Hrvatskoj osim uprave.

-Niko nije vidio do tada taj ugovor, vidjeli smo ko su bili učesnici i šta sadrži taj ugovor. Ugovor je jako štetan za Energoinvest zato što kupac nema obavezu da plati ako neće i jednostavno vi mu ne možete ništa - kaže Hadžialjević.

Žurnal je imao uvid u sporni ugovor vrijedan 12 miliona maraka, ključni nedostatak ugovora je da nije osiguran način plaćanja prodate imovine, odnosno nije bilo bankovne garancije. Bez toga Energoinvest još uvijek nema mogućnost naplate 12 miliona maraka, jer kupac ne želi da plati imovinu. Nedostatak ikakve garancije nije spriječio bivšeg direktora Energoinvesta Enesa Čengića i bivšeg direktora Agencije za privatizaciju FBiH Šuhreta Fazlića da potpišu ugovor, za koji sadašnja direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević kaže da nije prošao nijednu službu u Energoinvestu.

NAPLAĆEN SAMO DEPOZIT

Dirus projekt nije platio ugovorenu cijenu, ugovor ne žele raskinuti a Energoinvestovu imovinu još uvijek koriste. S druge strane, Agencija za privatizaciju FBiH zbog neizmirivanja obaveza ugovor između Dirusa i Energoinvesta smatra raskinutim.

- Agencija za privatizaciju u FBiH je, u više navrata dostavljala upozorenja i kupcu i prodavcu da se obaveze iz kupoprodajnog ugovora izmire u protivnom Agencija za privatizaciju u FBiH smatra da je ugovor raskinut - navodi se u odgovoru Agencije.

U ovom slučaju zbog raskida ugovora, tvrde iz Agencije, kupac gubi depozit a Agencija nema nikakvih obaveza prema kupcu i prodavcu!

Agencija je naplatila od Dirus projekta depozit 100 hiljada maraka i naknadu za učešće na tenderu  12 hiljada maraka. I tu je stalo. Agencija nije više ništa poduzimala da se povrati državna imovina jer “nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora sve dalje aktivnosti u vezi ovog ugovora vodio je prodavac Energoinvest”, tvrde iz Agencije.

TUŽBA ZA POVRAT IMOVINE

U dokumentaciji u koju je Žurnal imao uvid, firma Dirus projekt odbija da plati Energoinvestovu imovinu jer nije sigurna da Energoinvest može dokazati vlasništvo nad prodatom imovinom.

Nad ovom imovinom Energoinvest ima vanknjižno vlasništvo nad kojim postoji sudska zabrana  raspolaganja izdata od strane Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske. Glavni razlog koji Dirus projekt navodi u svojim dopisima upravi Energoinvesta je nemogućnost skidanja te zabrane zbog nedostatka dokumentacije.

U decembru prošle godine na Trgovačkom sudu u Zagrebu uprava Energoinvesta podnijela je tužbu protiv Dirus projekta.
Pored tužbe u Hrvatskoj, podnesena je i krivična prijava Kantonalnom tužilaštvu KS protiv Enesa Čengića i svih uključenih u prodaju imovine u Hrvatskoj. Iz Kantonalnog tužilaštva su potvrdili za Žurnal da provjeravaju navode iz prijave.

Pored Tužilaštva, poslovanje Energoinvesta nakon deset godina provjeravaju i federalni revizori. Godišnjim planom revizije za 2017. godinu Ureda za reviziju institucija FBiH obuhvaćen je i Energoinvest.