Državna komisija koja će pripremati izmjene Izbornog zakona: CIK samo kao konsultant?

Izbori
Na državnom nivou bit će formirana Interresorna radna grupa koja će biti alfa i omega u procesu pripreme izmjena Izbornog zakona, jednog od najvažnijih dokumenata i zakonska odredba svake države.

 

Stoga je iznimno važno ko će biti dio Interresorne grupe. Prijedlog za njeno formiranje je već upućen na posljednjoj sjednici Doma naroda, a predloženo je da bude formirana od tri člana Doma naroda, tri člana iz Predstavničkog doma i tri člana Vijeća ministara.

Iz Predstavničkog doma imenovani su: Snježana Novaković-Bursać (SNSD), Alma Čolo (SDA) i Borjana Krišto (HDZ).

Iz Doma naroda imenovani su: Bariša Čolak (HDZ), Sredoje Nović (SNSD) i Munib Jusufović (SBB).

Predloženo je da će Interesorna grupa po potrebi konsultirati stručnjake iz nevladinog sektora i Centralne izborne komisije te akademske zajednice.

Ipak, zanimljivo je da je delegat SDP-a u Domu naroda Denis Bećirović još 3. marta uputio inicijativu za formiranje Interresorne radne grupe u kojoj je tražio da bude formirana od članova Doma naroda, Predstavničkog doma, ministara iz Vijeća ministara i članova CIK-a.

Ipak, taj prijedlog niti je upućen u komisijsku fazu niti je razmatran. U konačnici je izignorisan, a članovi SDA i HDZ-a su uputili svoj prijedlog u kojem, kako je navedeno u članu 4 nema članova CIK-a. Tek je istaknuto da CIK može biti konsultant u slučaju potrebe Interresorne radne grupe.

Treba istaći da je specijalni predstavnik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer nedavno jasno poručio da Centralna izborna komisija mora biti uključena u pripremu teksta za izmjenu Izbornog zakona, kako bi proces bio kredibilan.

Naravno, ogromna je razlika u tome da li je CIK direktni sudionik ili samo konsultant. Za razumijevanje šire slike treba istaći da se HDZ i SNSD oštro protive participaciji članova CIK-a u ovom procesu jer ih smatraju nekredibilnim i nelegalno izabranim.