Državni parlamentarci negoduju zbog Erdoganovog skupa u Sarajevu

Državni parlamentarci nisu nimalo fascinirani odlukom predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana da predizborni skup održi u glavnom gradu BiH. Oni poručuju kako BiH od predizbornog skupa AK partije neće imati nikakvu korist te da Erdoganu treba jasno poručiti da je BiH suverena zemlja, a ne turska pokrajina.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan potvrdio je medijima da će AK partija održati predizborni skup u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. On je rekao da će se u okruženju u kojem neke zemlje raspravljaju hoće li im omogućiti kampanju, radije povezati s njihovim građanima u BiH. 

"Doći ćemo zajedno s našim građanima iz evropskih zemalja u dvoranu u Bosni ", rekao je Erdogan.

Ovakva najava predizbornog skupa naišla je na žestoke kritike zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na to da turske vlasti uopće nisu informisale institucije BiH o svojim namjerama. 

Tako se BiH dovela u situaciju da se u njenom glavnom gradu organizuje predizborni skup AK partije za sve državljane Turske nastanjene na tlu Evrope, a da to niko u BiH zvanično i ne zna. S razlogom se postavlja pitanje odakle Erdoganu uopće pravo da se prema BiH odnosi kao da je turska pokrajina i zbog čega je toliko uvjeren da mu bh. vlasti poput njemačkih, austrijskih i holandskih neće zabraniti održavanje skupa. 

Ovakvim pristupom politici koja više nije stvar ni bilateralnih odnosa zemalja već međunarodnih procesa otvorena se ostavlja mogućnost da u dogledno vrijeme naprimjer i predsjednik Rusije Vladimir Putin organizuje u Banjoj Luci predizborni skup Jedinstvene Rusije za sve ruse nastanjene u zemljama Evrope. 

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović kazao je da bi na mjestu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pozvao turskog predsjednika u bilateralnu posjetu BiH zbog jake uloge koju Turska ima u NATO savezu i zbog dobrih tursko-ruskih odnosa. 

"Predložio bih da na tom susretu u Sarajevu bude glavna tema razgovora ulazak BiH u NATO savez. Imajući u vidu odnose u BiH i snagu Tursku u NATO savezu te dobre odnose Turske i Rusije, takva posjeta i pomoć Turske bi bila od izuzetnog značaja za BiH", rekao je Ahmetović. 

On misli da bi Erdogana, s obzirom na dobre odnose Bakira Izetbegovića i turskog predsjednika, trebalo obavijestiti da u sadašnjim političkim uslovima predizborni skup AK partije u Sarajevu nije nešto od čega će naša zemlja imati bilo kakvu korist. 

"Ako uvedemo princip da može kad ko hoće u našoj zemlji držati mitinge i političke skupove gubimo suverenitet kao zemlja koja je svoj suverenitet i nezavisnost platila životima i krvlju njenih branilaca. Zato treba i prijateljima i neprijateljima jasno kazati da je BiH suverena, nezavisna i međunarodna priznata država i da nikada neće biti ničija pokrajina", kazao je Ahmetović. 

Zaključio je kako će se vanjska politika BiH i danas i ubuduće voditi u Sarajevu i da zbog toga naša zemlja treba imati odgovor na svako pa i ovo pitanje.

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović treba obavijestiti Erdogana o posljedicama i političkoj šteti koju BiH može imati ako se skup održi. Siguran sam da će turski predsjednik pozitivno razumjeti stav BiH te kao prijatelj naše zemlje donijeti odluku koja je u interesu BiH", rekao je Ahmetović. 

Posjetom Erdogana nije oduševljena ni zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić koja je kazala kako Erdogan vjerovatno u BiH dolazi na privatni poziv Bakira Izetbegovića. 

"Skup koji je namijenjen turskim biračima istovremeno će poslužiti i Izetbegoviću zbog birača Stranke demokratske akcije (SDA). Loše je što Izetbegović o tome ne razgovara ni sa kim. Pitam se kako bi izgledalo da član Predsjedništva BiH iz RS-a pozove nekog od onih koji bi mogli da budu od koristi RS-u", kazala je Majkić. 

Majkić ističe da se takvim pristupom šalje loša poruka svima jer se pokazuje da BiH uvijek preferira jednu stranu. Zastupnicu u Parlamentarnoj skupštini BiH pitali smo i kako komentariše činjenicu da su evropske zemlje zabranile održavanje skupova AK partije na njihovom teritoriju, a da je BiH očito ukazala gostoprimstvo. 

"To samo pokazuje da je BiH zemlja koja ne drži ni do kakvih principa. Ako je BiH stalo da dobije poštovanje i uvažavanje na njenom putu ka Evropskoj uniji onda se u BiH ne bi smjelo raditi ono što druge zemlje uveliko osuđuju. To pokazuje da nemamo nikakav osjećaj za evropske vrijednosti", rekla je Majkić. 

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Mešić kazao je za Klix.ba kako nije uobičajeno da se odvojeno od Ministarstva vanjskih poslova BiH dešava bilo šta što ima veze s međunarodnim odnosima. 

"To je čista predizborna kampanja u našoj zemlji i koja nema smisla ako želimo jačati državu BiH. Neka sve ovo bude na čast onima koji to tako rade, a puna su im usta države", kazalo je Mešić. 

On je kazao kako BiH šalje jako lošu poruku evropskim partnerima samom činjenicom da se u našoj zemlji održava skup koji su mnogo uređenije zemlje zabranile. 

"Šaljemo poruku da smo neuređena zemlja u kojoj tri oligarha upravljaju sa svim uključujući i međunarodni položaj BiH. To ima veze samo s njihovim ličnim interesima. Nisam za bilo kakvu međunarodnu aktivnostima odvojeno od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH", rekao je Mešić. 

Zaključio je kako Erdogan očito ne priznaje cjelovitu državu BiH koja ima svoje organe vlasti. 

Podsjećamo, turski Hurriyet navodi da bi skup u Sarajevu trebao biti održan 20. maja, ali da još uvijek nije objavljena nikakva službena obavijest.

24. juna u Turskoj će biti održani vanredni parlamentarni i predsjednički izbori. Ovo će biti prvi izbori od referenduma o ustavnim promjenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlasti predsjedniku. Međutim, veće ovlasti turskog predsjednika stupit će na snagu tek nakon predsjedničkih izbora.