Državni sud pod opsadom: Dovodi li Dodik sa sobom 700 svojih pristalica?

.
Sarajevska policija povećala je mjere sigurnosti uoči dolaska predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika u Sud Bosne i Hercegovine, gdje bi se danas trebao izjasniti o krivnji.

Kako nezvanično saznajemo, policija raspolaže operativnim saznanjima da bi pred Sud Bosne i Hercegovine moglo doći oko 600-700 Dodikovih pristalica, kako bi mu iskazali podršku i na taj način izvršili pritisak na pravosuđe BiH.

Podsjetimo da je ranije MUP Kantona Sarajevo zabranio okupljanje Dodikovih pristalica oko kompleksa pravosudnih institucija, upravo što bi jedan tako veliki skup mogao predstavljati veći sigurnosni izazov za policijske agencije, nakon čega su oni počeli sa protestima na administrativnoj liniji između entiteta RS i FBiH.

Dodik je jučer za medije u RS-u potvrdio da će doći danas pred Sud BiH, za koji inače govori da ga ne priznaje, te ponovo iznio niz uvreda na račun kako pravosudnih institucija, tako i na račun tužioca i sutkinje za prethodni postupak pred kojom se treba izjasniti, nazivajući ih "antisrpskim", "muslimanskim" i slično.

Iz Suda BiH ranije je "procurilo" da je dolazak na današnje ročište najavio i veći broj predstavnika udruženja, a s obzirom na to da vlada i veliki interes medija, bit će potrebno osigurati dodatne kapacitete kako bi svi koji žele mogli prisustvovati ročištu, koje je zakazano u 13 sati, u sudnici 6, najvećoj sudnici u Sudu BiH.

Za sigurnost svih prisutnih van Suda zadužen je MUP KS, odnosno PU Novi Grad, dok će sigurnost unutar institucije osiguravati Sudska policija BiH, a angažirana je i Direkcija za koordinaciju policijskih službenika, budući da je Dodik štićena ličnost.

Sud BiH protiv Dodika, te Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, u predmetu "Ukaz" potvrdio je optužnicu kojom ih tereti za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Dodik je potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS-a te ukaz o proglašenju zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području RS-a.

Lukić je naložio objavljivanje spomenutih akata u Službenom glasniku RS-a, iako ih je prije toga visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio ništavnim.

Sud BiH ranije je odbio zahtjev advokata Milorada Dodika za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović, koja je postupala kao sudija za prethodni postupak u ovom predmetu, kao i sve prethodne prigovore Dodikovog branioca na optužnicu.

 

Foto:Faktor/Arhiv