Državni vrh Hrvatske u Zagrebu otkrio spomenik Franji Tuđmanu

U Zagrebu je danas otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu koji je izradio akademski kipar Kuzma Kovačić.

Otvorenju spomenika koji je smješten na raskršću Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske prisustvovao je veliki broj građana i visokih svanica, među kojima i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković. 

"Ne samo što je volio svoj narod, nego ga je i dobro poznavao. Bio je čovjek čvrste volje koji nikada iz vida nije ispuštao konačni cilj - slobodnu i nezavisnu Hrvatsku. Bio je velik i dostajanstven kao vizionar i državnik. Upisan je u našu historiju kao velikan velikana, a naša je dužnost iskazivati poštovanje", kazala je Grabar - Kitarović.

Kako javljaju hrvatski mediji, u ime Grada Zagreba, prisutnima na otvorenju spomenika obratila se zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić - Vukičević.

"Možda smo ovaj trenutak predugo čekali. Prošlo je gotovo 20 godina od smrti Franje Tuđmana. Nakon brojnih sukoba, vrijeme je da realno sagledamo savremenu hrvatsku historiju i mjesto Franje Tuđmana u njoj", kazala je Pavičić- Vukičević, piše Dnevnik.hr.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je Tuđman bio politički lider koji je uspio uspješno utjecati na ključna dešavanja i ujediniti hrvatski narod.

"Svojom okupljajućom politikom postavio je temelje hrvatske države. Pod njegovim vodstvom Hrvatska je ostvarila najveće uspjehe", istakao je Plenković. 

Uoči svečanog otkrivanja spomenika u Zagrebu se okupila grupa demonstranata s transparentima na kojima piše "Današnja Hrvatska - najvjerniji spomenik Tuđmanu!" i "Neću dozvoliti oporbenu situaciju! F. T.".