Duda Balje će ipak biti predstavnica bošnjačke manjine u Skupštini Kosova

Duda Balje
Sudsko vjeće Vrhovnog suda Kosova odbilo je kao neosnovane žalbe na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke da poništi većinu glasova koje su bošnjački i romski subjekti dobili u srpskim sredinama na Kosovu na izborima 14. februara.

 

Ovom odlukom su obuhvaćene i dvije žalbe predstavnika bošnjačke manjine u Skupštini Kosova koje su podnijeli Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić i Socijaldemokratska unija Dude Balje, koje su odbijene kao neosnovane.

S obzirom da su odluke Vrhovnog suda Kosova konačne, to znači da je Građanskoj inicijativi Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić poništeno ukupno 4.205 glasačkih listića od osvojenih 6.422 glasa. Koaliciji Vakat poništena su 583 glasa, Socijaldemokratskoj uniji 165 glasova, Našoj inicijativi devet i Novoj demokratskoj stranci 14 glasova.

Nakon ove odluke Vrhovnog suda, Adrijana Hodžić nije poslanica ispred bošnjačke zajednice u budućem sazivu Parlamenta Kosova, nego Duda Balje.

Podsjećamo, Duda Balje, predjsednica Socijaldemokratske unije i kandidatkinja za zastupnicu bošnjačke manjine u Skupštini Kosova tvrdila je da na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, održanim 14. februara, nije ispoštovana stvarna volja birača iz nacionalnih manjina.

Ona je ovo prošli mjesec potvrdila u razgovoru za naš portal, navodeći da je Adrijana Hodžić iz inicijative “Ujedinjena zajednica” na mjesto zastupnice u Skupštini Kosova došla skoro isključivo glasovima Srba.

Odluku Vrhovnog suda na svom Facebook profilu pozdravila je i Duda Balje rekavši da mandat duguje svim dobrim ljudima koji su vjerovali i vjeruju u iskrenost njihovog rada, uspjeha i namjera, a posebno se zahvalila medijima koji su joj dali veliku podršku.

“Način na koji prepoznali ozbiljnost situacije, način na koji su pratili moje aktivnosti, vršili analize i organizovali debate je bilo na nivou najvećih profesionalaca u svome poslu”, napisala je Balje.