Dug za porez u FBiH iznosi 2,27 milijardi KM: Na listi i Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona, MUP-ovi, načelnici...

Home

Dug za porez u FBiH iznosi 2,27 milijardi KM: Na listi i Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona, MUP-ovi, načelnici...


Porezna uprava FBiH objavila je novu listu poreznih dužnika čiji dug po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada premašuje 50.000 KM.

Na "tronu" je i dalje JP Željeznice FBiH s dugom većim od 205,1 milion KM.

Iako se radi na rješavanju nagomilanih problema, dug KJKP GRAS je i dalje ogroman i on iznosi 129 miliona KM. 

Na listi se nalazi 2.647 privrednih subjekata čiji ukupan dug iznosi 2,27 milijardi KM, od čega je glavnica 1,7 milijardi KM, a kamate 472 milijarde KM. 

Zanimljivo je da su i dalje na vrhu liste javna preduzeća koja su u vlasništvu kantona i entiteta.

Rudnik Kreka je na trećem mjestu s dugom od 124 miliona KM, zatim RMU Zenica s dugom od 111 miliona KM i RMU Kakanj s dugom od 77 miliona KM.

Tu je i rudnik Breza s dugom od 64 miliona KM.Na listi se nalaze i javne zdravstvene ustanova kao što su Sveučilišna klinička bolnica Mostar koja duguje 58,9 miliona KM, JU Opća bolnica Konjic 13 miliona KM, domovi zdravlja Drvar, Livno, Glamoč, Stari Grad Mostar, Konjic, Busovača, Tomislavgrad i Kupres te Zavod za javno zdravstvo Livanjskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ironično je da je na listi i Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona s dugom od 29 miliona KM.

tabela

Od ranije je poznato da radnici RTVBiH mjesecima ne mogu ovjeriti knjižice, plate im kasne, a staž nije uplaćivan. Dugovanje ovog državnog javnog emitera iznosi 9,3 miliona KM.

Poreze ne plaća ni policija pa MUP Zapadno-hercegovačkog kantona duguje 7,6 miliona KM.

Dugovanje JU Studentski centar Sarajevo iznosi nešto više od pet miliona KM, a Farmacuetski fakultet Sarajevo ima ukupan dug od 7,5 milona KM.

Svoje obaveze nisu izmirivali ni načelnici Općine Vareš koji duguju 3,7 miliona KM.

Na listi na kojoj se nalaze podaci zaključno s 30. junom ove godine je i veliki broj privatnih preduzeća, preduzeća u stečaju i dioničkih društava.

 

(Izvor: Klix.ba)

Topic
Objavio: Čet, 20/07/2017 - 11:47

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top