Duhanska industrija u BiH u velikoj krizi

Iako su nekada zapošljavale hiljade radnika u BiH, fabrike duhana u našoj zemlji nalaze se u velikim problemima.

“Od nekada preko tri hiljade zaposlenih u fabrikama za preradu duhana, plus hiljade proizvođača duhana, danas po informacijama kojim ja raspolažem u Fabrici duhana Sarajevo jedva da radi 200 radnika u proizvodnji”, izjavio je u razgovoru za Fokus.ba Mehmed Avdagić, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i dunanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT).

Avdagićevu tvrdnju potvrđuju i statistike koje su u suštini neumoljive. Jedini aktivni proizvođač u FBiH, Fabrika duhana Sarajevo, zabilježila je pad proizvodnje u januaru ove godine od 26,5 posto u odnosu na raniji period, podaci su federalnog Zavoda za statistiku.

Sa velikim padom proizvodnje suočava se i Fabrika duvana Banja Luka, a ukupno gledano proizvodnja duhanskih proizvoda u BiH je u u prva dva mjeseca ove godine pala za čak 41,7 posto.

Avdagića smo pitali šta su osnovni uzroci takvog stanja u duhanskoj industriji budući da je BiH prema svim pokazateljima, jedna od zemalja u svijetu sa najviše pušača u odnosu na ukupan broj stanovnika.

“Očito je da je politika kreirala izvlačenje sredstava iz fabrika za duhanske prerađevine, nevodeći računa o svim posljedicama. Ova grana praktično se gasi, a time i primarna proizvodnja. Nestaju domaće sorte duhana i određeni brendovi cigara”, kazao je Avdagić.

Bosanskohercegovačka politika je bezperspektivna, naglasio je Avdagić te dodao da je to za posljedicu imalo gašenje određenih djelatnosti.

“Posebno je ugrozila proizvodnju i preradu duhana. Rezultat svega ovoga je gašenje proizvodnje duhana i prerade, zbog čega su mnogi proizvošaći a i angažovani radnici u fabrikama za preradu ostali bez posla”, rekao je Avdagić.

Našeg sagovornika smo pitali i šta očekuje duhansku industriju u BiH u narednim godinama.

“Kada je u pitanju budućnost ovog sektora u BiH, ako se ona posmatra sa aspekta konzumenata, odnosno da preko četiri miliona KM dnevno se potroši u duhanske prerađevine, onda se može reći da ovaj sektor ima budućnost u BiH. Ako se ima u vidu uzrok koji je doveo ovaj sektor u ovu poziciju, nažalost, isti kreatori ovakve politike su u aktuelnoj vlasti i sa njima ovaj sektor nema budućnost”, istakao je Avdagić.

Jedan od razloga za veliki pad proizvodnje zasigurno su i akcize koje su dovele do rasta cijena, ali i slijevanja velike količine novca u budžete.