Đukanović o večeri s Vučićem: Nema zajedničkog stava

Glavna tema je, očekivano, bila nedavno usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Parlamentu Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sinoć je u Jerusalemu razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Dvojica predsjednika srela su se na svečanoj večeri u čast Petog svjetskog foruma o Holokaustu "Sjećanje na Holokaust - borba protiv antisemitizma", koju je za četrdesetak svjetskih lidera priredio izraelski predsjednik Reuven Rivlin, prenosi Avaz.

Glavna tema je, očekivano, bila nedavno usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Parlamentu Crne Gore, kojim se, kako je ponovio Đukanović, "u duhu evropskih standarda u našem građanskom društvu regulira ova materija, zamjenjujući pravni akt od prije skoro pola stoljeća".

Konstatirano je da su pozicije dvojice predsjednika po ovom pitanju veoma udaljene i da nema zajedničkog stava, što ne znači da ne treba nastaviti razgovore i o ovoj temi, kao i o svim drugima koje su bitne za međusobne odnose.

Razgovor je bio veoma otvoren, civiliziran i konstruktivan, kako i dolikuje liderima bliskih država, kao što su Srbija i Crna Gora, iako su na dnevnom redu bile teške teme.

Đukanović i Vučić saglasni su da treba učiniti dodatne napore obje strane da se snize tenzije i ne dozvoli antagoniziranje među narodima i zemljama, koje, između ostalog, povezuju i zajednički evropski ciljevi.

O tome je posebno bilo riječi u kontekstu obaveza iz pregovaračkog procesa s Evropskom unijom i zajedničkog djelovanja prema Briselu, kao i regionalnih inicijativa za bolje povezivanje u interesu svih zemalja regiona i bržeg napretka u procesu evropskih integracija.