Đukanović: Obnovili smo državu, obnovićemo i crkvu

Velikosrpski nacionalizam morao je malo utihnuti nakon 2006, ali nikada se nije pomirio sa crnogorskom nezavisnošću, i dalje sanjajući svoj san da se prekomponuje Balkan, napravi uvećana Srbija, Albanija, Hrtvatska, a da ostali nestanu, kazao je lider DPS-a Milo Đukanović na sinoć održanoj sjednici Opštinskog odbora DPS-a Tivat. "To je otprilike taj plan koji je oduvijek postojao i devedesetih godina i koji je koštao naše prostore velikog broja žrtava. Dakle, niti može biti velike Srbije, niti velike Albanije, može biti samo velike tragedije. I umjesto da su se te lekcije dobrano naučile u 90-im godinama, umjesto da se od toga odustalo i duboko zakopalo, kao što vidimo, nepunih 30 godina nakon toga, se vraćaju stare ideje na sto i sastavni dio tih ideja jeste velikosrpski nacionalizam koji, koristeći se SPC pokušava da Crnu Goru i dalje predstavlja, da utiče na njen život kao na život druge srpske države", rekao je Đukanović, prenosi Pobjeda. On je poručio da je to nešto "sa čim se ne slažemo i prema čemu pokazujemo, rekao bih veoma nepokolebljiv i čvrst otpor". "To je nešto što nikada nećemo dozvoliti da prođe u Crnoj Gori", jasan je Đukanović. Đukanović je komentarisao i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, istakavši da se radi o zakonskom rješenju koje je temeljno, dugo i kvalitetno pripremano duže od četiri godine, uz javne rasprave. Valorizacija crkvene imovine Naglasio je da se ovim pravnim aktom mijenja zakon iz 1977. godine, koji je zastario i relikt je davne prošlosti. Đukanović je, kako je saopšteno iz DPS-a, istakao "nekoliko učestalih manipulacija koje se u vezi sa zakonom plasiraju u javnosti". Komentarišući lokalne izbore u Tivtu, Đukanović je rekao da su oni prilika da na odgovoran, jasan i ubjedljiv način predstavimo učinke vršenja vlasti i u Tivtu i u Crnoj Gori. "Imamo više nego dovoljno argumenata u svojim rukama. Mislim da smo mnogo, mnogo vrijednog uradili za Crnu Goru u posljednje četiri godine, a jednako tako mislim da je napravljeno u Tivtu. Ne dozvolimo da ova konfuzija koja je stvorena i u kojoj mešetari pokušavaju da nešto profitiraju, da zamagli bilo koji dio onoga što je naš rezultat, naš kapital jedne otvorene komunikacije sa građanima", zaključio je Đukanović. Kao prvu manipulaciju, izdvojio je tvrdnju da se nešto želi oteti Srpskoj pravoslavnoj crkvi, što je, kako je rekao, apsolutna neistina.

 

"Za svakog ko poznaje istoriju, nema dileme, sve dok je trajala crnogorska država, trajala je i Crnogorska pravoslavna crkva", rekao je Đukanović, istakavši da od vremena kada je nestala Pećka patrijaršija, 1766. godine pa do 1918. nema nikakvog drugog autoriteta nad pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori.

"Dakle, Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je samostalna i ima sve atrtibute samostalnosti. S obzirom da je Crna Gora prisajedinjena Srbiji, logično je bilo da crkva bude prisajedinjena SPC. Odluka je bila politička - nestala je država. Ako je bilo logično da 1918. nestane crkva kada je nestala država, šta ćemo sa 2006. kada je obnovljena država? Obnovićemo crkvu, naravno", istakao je Đukanović.

On je naglasio da je u svim temeljnim dokumentima očigledno da je imovina koja je data na korišćenje CPC je bila državna.

"Eksplicitno tamo stoji – da crkva ne može otuđiti ništa bez odluke nadležnog državnog organa. U periodu od kraja osamdestih pa do kraja devedesetih, kada nestaje Jugoslavija, kada se Crna Gora bavi formiranjem svog katastra, ovlašćeni ljudi u SPC u Crnoj Gori opredjeljuju se da upisuju svoje vlasništvo nad državnom imovinom. Kada smo ustanovili kasnije o čemu se radi, pokrenuli smo postupak vraćanja imovine onome kome pripada. Ne može biti riječi zaista ni o kakvoj otimačini bilo čijeg vlasništva, ali ne pristajemo da se otima od države. Ovo je pokušaj da državi vratimo ono što joj pripada, što je od nje nezakonito otuđeno. I tu se sada upotrebljavaju laži i manipulacije, da se otima od crkve", rekao je Đukanović.

Đukanović se osvrnuo i, kako se ističe, na drugu manipulaciju koja se plasira u javnosti, a ona se odnosi na tvrdnje da neko želi da turistički valorizuje i privatizuje crkvene objekte.

"To je smiješno i bijedno i gotovo da ga ne treba komentarisati. Kome bi, sa zerom zdravog razuma, palo na pamet da od manastira pravi restoran, ili do crkve hotel. Dakle, to što su do sada koristili pravoslavni vjernici koristiće i ubuduće, dakle sve što je bilo u funkciji ostvarivanje vjerskih prava i sloboda i dalje će biti u toj funkciji", izjavio je Đukanović.

Izvor: