Duraković: Mi u Srebrenici nikada nismo dobili punu podršku, ovo je pokušaj da se stvari poprave

.
Građani sve više odlaze, svjedočimo teškom političkom i društvenom statusu Bošnjaka koji su preživjeli genocid, rekao je Duraković

 

Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske, obratio se prisutnim na drugoj međunarodnoj naučnoj konferenciji "Posljedice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici: Socijalni, ekonomski, politički, demografski i kulturni razvoj Srebrenice (1995-2022)".

- Mi 28 godina nakon genocida u Srebrenici možda smatramo da je ovdje učinjen maksimum kako bi se ovdje omogućio život dostojan čovjeka. Nažalost, mi kao svjedoci to moramo negirati. Danas ćemo stručno prikazati od onoga što smo mogli očekivati, nažalost nije učinjeno dovoljno za ljude koji su se ovdje vratili nakon genocida susrećući se sa raznim problemima, rekao je Duraković.

Govoreći o današnjoj konferenciji, Duraković kaže kako je ovo pokušaj da se kroz istraživanja akademske zajednice pokuša popraviti generalno stanje u Srebrenici.

- Građani sve više odlaze, svjedočimo teškom političkom i društvenom statusu Bošnjaka koji su preživjeli genocid. Nikada nismo dobili punu podršku kako bi konačno čuli glas onih koji su potomci ubijenih u genocidu i onih koji su preživjeli genocid. Ovo je još jedan pokušaj da kroz akademsku zajednicu pokažemo šta bi ovdje trebalo uraditi da bi se život vratio u normalu, kazao je on.