Duraković o mladiću iz Bijeljine: “Ovako mlado biće zadojeno mržnjom”

camil
Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković oglasio se na društvenim mrežama, povodom novih prijetnji Bošnjacima koje je uputio Aleksandar Đokić, mladić iz Bijeljine.

 

“Nažalost, bošnjačka povratnička zajednica se u proteklih nekoliko mjeseci susreće sa sve češćim, gotovo pa svakodnevnim verbalnim ali i fizičkim napadima koji su proizvod isključivo međunacionalne mržnje i netrpeljivosti. Bahata i agresivna retorika političkih predstavnika koji na dnevnom nivou negiraju genocid i druge ratne zločine te veličaju ratne zločince predstavlja vjetar u leđa svima onima koji u entitetu Republika Srpska ne žele Bošnjake iako je jednako naš koliko i drugih naroda koji žive na teritoriji države Bosne i Hercegovine”, napisao je Duraković.

“Još uvijek nemam provjerene informacije o mladiću koji na društvenoj mreži TikTok prijeti Bošnjacima u Bijeljini nazivajući ih „ciganima“, te nisam siguran uopšte da li je riječ o punoljetnoj osobi. U svakom slučaju, nadležno Tužilaštvo je trebalo promptno reagovati te privesti na informativni razgovor kako mladića tako i njegove roditelje. Ipak, važno je istaći da ja kao politički predstavnik izabran od strane bošnjačkog naroda, nažalost nemam aposlutno nikakve mehanizme da spriječim niti adekvatno da reagujem na ovakve i slične slučajeve”, dodao je Duraković.

“Sve što mogu učiniti, jeste da apelujem na ograne vlasti u entitetu Republika Srpska da se ovaj i svi drugi slični slučajevi adekvatno sankcionišu kako bismo spriječili ponavljanje ovakvih (ne)djela”, ističe Duraković i poručuje:

“Za mene kao čovjeka je poražavajuća činjenica da je ovako mlado biće zadojeno mržnjom, nezanjem i srdžbom prema ljudima koji mu ništa nažao učinili nisu. Nažalost, to je posljedica društvene zbilje u kojoj je mitomanija važnija od istine i činjenica te u kojoj vladajuće strukture ponosno, uz medijsku pompu nagrađuju negatore genocida stipendijama i drugim pogodnostima”.

Podsjetimo, službenici PU Bijeljina jučer su ispitali maloljetnog Aleksandra Đokića koji je na društvenim mrežama širio vjersku i nacionalnu netrpeljivost, uznemiravao bošnjačke povratnike i vrijeđao ih.

“Policijski službenici PU Bijeljina identifikovali su maloljetnu osobu iz Bijeljine za koje su uočili da putem društvene mreže TikTok vrijeđa građane bošnjačke nacionalnosti”, naveli su.

Mladić je ispitan, a nakon toga i pušten na slobodu s obzirom na to da je riječ o maloljetniku.

“Protiv njega je Okružnom javnom tužilaštvu dostavljen Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama na tužilačke ocjenu i dalje postupanje. Prema maloljetnom licu postupano je u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku”, navedeno je iz PU Bijeljina.