Duraković: U Potočare idem kao dječak koji je preživio genocid, u mezar ću spustiti daidžu

U Memorijalnom centru Potočari ove godine bit će ukupano 35 žrtava genocida u Srebrenici, najmanje do sada. Među njima je i daidža bivšeg načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, zbog čega je ova dženaza za njega jedna od težih.

"Ovog jedanaestog jula, ne baveći se protokolom, organizacijom, medijima, strancima, prijateljima i špekulacijama, zakoračiti ću u Potočare samo kao čovjek, koji je kao dječak preživio genocid. Spustit ću u mezar svoga daidžu, da konačno nađe svoj smiraj. Proučit ću fatihu njemu i hiljadama šehida koji tu leže", kazao je Duraković.

Naveo je da su porodice u ponedjeljak s tugom i suzama u očima dočekale tabute s posmrtnim ostacima, a 11. jula će zatvoriti proces "nestanka" članova svojih porodica. 

"Uz loše vrijeme i raspoloženje je zaista napeto i tužno. To se vidi u očima ljudi, posebno sinoć kada je još 35 tabuta s posmrtnim ostacima stiglo u Potočara. Kod porodica se bude emocije zatvaranjem procesa 'nestanka' njihovih članova porodica, od ubijanja, pronalaska, identifikacije pa do ukopa. Svaka od tih aktivnosti budi emociju, a ova zadnja je tek kada shvataju da njihovih najmilijih zaista nema. Ove godine će biti ukopano 35 žrtava, najmanje do sada, što će se svakako odraziti na broj prisutnih dženazi, ali to nije ni važno, važno je da obavimo ono zbog čega smo to, a to je da u skladu s našom vjerom ukopamo one koji su identificirani“, rekao nam je Duraković. 

Istakao je da načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić neće prisustovati komemoraciji, što je i sam potvrdio na današnjoj komemorativnoj sjednici, ali, nastavlja Duraković, to nije dovoljno da bi uvrijedio žrtve. 

"Jučer mu se otelo da na svom statusu na FB nazove entitet RS državom. To govori o njemu koliko je spreman da prihvati činjenice i prošlosti i sadašnjosti, a one su da je u Srebrenici počinjen genocid i da entitet RS nije država", poručio je.