Dušan Janjić: Lavrov je dobio najveći šamar i Dodik treba sam otići

gbd

 

Dušan Janjić, politički analitičar iz Beograda pozvao je Milorada Dodika da “ode i spasi Republiku Srpsku i ono malo obraza što je ostalo srpskoj naciji” nakon skandala sa poklonjenom ikonom ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu. Opravdano se sumnja da je ikona ukradena iz Ukrajine, a ukrajinske vlasti traže odgovore od BiH. U cijeli slučaj je uključen Interpol, a Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije potvrdio je da će vratiti ikonu kako bi se utvrdila njena historija putem Interpola.

“Bilo je neprimjereno da predstavnik svjetovne vlasti daje takvu vrstu poklona. Neprimjereno je da BiH jer on predstavlja Predsjedništvo BiH daje takav poklon, a BiH sa svim svojim različitostima koje jednostavno nije primjereno. I ne može se dijeliti nešto iz privatne kolekcije. To je najveći šamar koji je iko mogao udariti Lavrovu, jer je Dodik i sam isticao pomoć ruskog ambasadora u pripremi dolaska što značo da je ambasador nedovoljno odgovorno postupio i Lavrov sad ima problem jer nije reagirao na ove detalje”, kazao je Janjić za Face TV. 

On je kazao da treba sačekati rezultate istrage koju vodi Interpol.

“Jedino što Dodik može da uradi u ovom momentu je da ode i da se stvari rješavaju bez pritiska i dogovorom ljudi u RS”, kazao je srbijanski analitičar.

Na pitanje zašto Aleksandar Vučić stalno govori o napadima na Republiku Srpskum, Janjić je kazao da Vučić barata onim podacima koje mu servira Dodik.

“On govori da postoje zahtjevi da se ukine RS da se RS napada. Ja ne znam odakle takva argumentacija osim ako nije iz arsenala Dodika”, kazao je.

On je govorio da ne zna otkud uopšte ideja o ukidanju Republike Srpske jer se o tome nije govorilo, a imao je priliku biti u Dejtonu prije deset godina.

“Ja ne znam za takav koncept, ja znam za princip etničke i građanske zastupljenosti. Ali BiH mora da ima predstavnike koje predstavljaju i entitete i građane.  

I on je dodao da se Ustav BiH mora mijenjati s obzirom da on ne predviđa ulazak u Evropsku uniju, a sa postojećim neće ni moći dalje napredovati.

Janjić je kazao i da Srbija i Vučić moraju zauzeti jasnu strategiju daljeg svog djelovanja.