Rusima Svjetsko prvenstvo ništa nije pomoglo: Dva prvoligaša se ugasila, uskoro će i treći

Ruska nogometna reprezentacija ostvarila je ulaskom u četvrtfinale zapažen rezultat na SP-u, no to nije puno toga promijenilo u tamošnjem nogometu. Nakon Tosnog i Amkara pred gašenjem je i Anži iz Mahačkale.

U godini koja bi trebala biti uzlet ruskog nogometa ružne stvari događaju se u tamošnjoj prvoj ligi. Naime, osvajač Kupa Tosno nije mogao igrati niti u Europi niti u ruskom Superkupu, jer se u junu – ugasio.

Problem je bio bankrot zbog kojeg je klub iz Lenjingradske oblasti prestao postojati, a zatim se isto dogodilo i Amkaru iz Perma, koji je također bio prvoligaš prošle sezone. 

Tu nevoljama za ruski klupski nogomet nije kraj, jer već nakon jednog odigranog kola nove sezone Anži iz Mahačkale na rubu je propasti. Klub je izgubio sponzore, dužan je svojim zaposlenicima i igračima, a dagestanska vlada odbila je uskočiti s četiri miliona eura pa je pitanje koliko će još dugo uspješno nastupati, s obzirom na duga i skupa putovanja po ruskoj ligi.

- Dug je velik i raste svaki dan. Mnogi igrači nisu primili plaću od aprila. Zahvaljujemo im na strpljenju, ali ovako nećemo moći još dugo - priznao je direktor kluba Oleg Flegontov, a u Rusiji se pitaju kako je Anži uopće dobio licencu za nastupanje u prvoj ligi. 

 - Dobili smo je na legalan način, aplicirali smo dok još nije bilo dugova - naglašava Flegontov.

Iz Anžija uvjeravaju da će pokušati sve što je moguće kako bi pronašli novac za finansiranje ove sezone, no velike su šanse da će Rusija ostati na samo 15 klubova u svojoj Premijer ligi, a samim tim takmičenje će biti neregularno, jer Anži je već u prvom kolu otkinuo bodove Uralu.