Dva ruska borbena aviona se sudarila tokom treninga

Dva ruska lovca Suhoj Su-34 sudarila su se u zraku tokom trenažnog leta na ruskom Dalekom istoku iznad Japanskog mora, oko 35 kilometara od obale, saopćilo je u petak rusko Ministarstvo odbrane.

No, još uvijek nije jasno šta se tačno desilo, jer se u javnosti pojavilo nekoliko kontradiktornih informacija, prenosi AA.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopćilo da su se u 8:07 sati po moskovskom vremenu 18. januara dva Su-34 aviona zračnih snaga sa Dalekog istoka sudarili izvodeći manevre tokom treninga.

Agencija Tass navodi da su se avioni sudarili na ruskom Dalekom istoku, iznad Tatarskog moreuza, između Ohotskog i Japanskog mora, te da nisu nosili municiju.

Prizemljena cijela flota

Kasnije se pojavila informacija da su spasilačke ekipe pronašle pilota jednog od aviona koji je pao u more, ali ona nije potvrđena.

Mada je Ministarstvo odbrane objavilo da su se posade obje letjelice katapultirale nakon kontakta u zraku, jedan od neimenovanih policijskih zvaničnika je, kako prenosi Tanjug, izjavio da se jedan od dva aviona uspio vratiti u bazu nakon sudara.

"Jedan od aviona sletio je u bazu Kurba s jednim motorom, a drugi je nestao iznad mora", kazao je on.

Agencije navode da su nakon sudara svi avioni Suhoj Su-34 prizemljeni.