GP IZAČIĆ: Granična policija uhapsila dvije osobe zbog pokušaja krijumčarenja Somalijke

Službenici Jedinice granične policije Izačić danas su uhapsili državljanina BiH čiji su inicijali E.H. i državljanina Hrvatske čiji su inicijali M.G, nakon što su pokušali prokrijumčariti državljanku Somalije.

Iz Granične policije BiH saopćeno je da je strana državljanka prilikom granične provjere dala na uvid tuđu putnu ispravu Holandije, a daljim operativnim radom utvrđeno je da se radi o državljanki Somalije. 

Ona je otkrivena graničnom kontrolom taksi-vozila na izlasku iz BiH na graničnom prelazu Izačić.

Zbog postojanja osnova sumnje da su E.H. i M.G. počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi o događaju je obaviješteno Tužilaštvo BiH kojem će protiv ovih lica biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. 

Somalijka je predata pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na dalje postupanje. 

Službenici Jedinice granične policije Doljani danas su, kontrolom troje stranih državljana, otkrili tri falsifikovane lične karte Španije, koje su koristili pri pokušaju izlaska iz BiH. 

Oni su kontrolisani na prelazu Doljani u autobusu koji saobraća na relaciji Sarajevo-Split. 

Strani državljani nisu posjedovali druge dokumente na osnovu kojih bi mogao biti utvrđen njihov identitet, a u razgovoru sa službenicima Granične policije izjavili su da dolaze iz Irana. 

O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

Juče su na prelazu Brod uhapšena dva državljanina Tunisa koja su pri izlasku iz BiH dali na uvid falsifikovane lične karte Francuske, a daljim provjerama utvrđeno je da jednu ličnu kartu potražuje Interpol kao ukraden ili izgubljen dokument. 

Tunišani su posjedovali i originalne pasoše Tunisa, a kontrolisani su u autobusu koji saobraća na relaciji Sarajevo-Frankfurt. 

O događaju je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju. 

Službenici Jedinice granične policije juče su uhapsili lice čiji su inicijali B.K, nakon što je graničnim provjerama ustanovljeno da ga potražuje Opštinski sud u Mostaru radi izdržavanja kazne zatvora. 

Ovaj državljanin BiH kontrolisan je na izlasku iz BiH na prelazu Gabela i predat je službenicima Sudske policije Široki Brijeg.