Dvije saobraćajke i preko 30 pacijenata u Hitnoj

.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 37 pacijenata. Dežurni doktori Adnan Kajtezović i Arnela Čokić tri pacijenta su uputili na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu Bihać.

Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Kapića, nije imala poziva za izlazak na teren.

Službenici Policijske stanice su evidentirali dvije saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih lica. Javni red i mir nije narušavan. Krivičnih djela nema prijavljenih.

Isporuka električne energije je uredna, saznajemo iz Elektrodistribucije, Poslovnice Velika Kladuša.

Udruženje porodica poginulih i nestalih pripadnika Narodne odbrane danas će u povodu 10. decembra, Dana ljudskih prava i Dana sjećanja na poginule i nestale pripadnike Narodne odbrane na mezarju Dubrave u 11:00h obaviti polaganje cvijeća i odati počast svim poginulim i nestalim pripadnicima NO.

Dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra svake godine, na dan kada je 1948. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Opću deklaraciju o ljudskim pravima. Deklaracijom se pozivaju svi narodi na priznanje urođenog dostojanstva te jednakih i neotuđivih prava svih ljudi kao temelja slobode, pravde i mira u svijetu.

Na planinskom prevoju Komar na putnom pravcu Travnik-Donji Vakuf pada ledena kiša, zbog čega vozače na ovoj dionici pozivamo na maksimalan oprez. 

Snijeg pada u zapadnim i jugozapadnim krajevima naše zemlje, a zbog niskih temperatura vozače upozoravamo na moguću poledicu na kolovozu, posebno na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Izdvajamo  putne pravce Bihać-Bosanski Petrovac (Ripač),  Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), kao i na širem područjju Kupresa.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke skrećemo pažnju na odrone kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu.

Zbog većeg odrona, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Crna Rijeka-Jajce, a alternativni pravac je preko Mrkonjić Grada.

Sanacioni radovi izvode se na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Novi Travnik-Bugojno (preko Rostova), Bilješevo-Lašva, Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka) i Čevljanovići-Nišići. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno. U nizinama će padati kiša, ledena kiša ili susnježica koji mogu prelaziti u snijeg. U višim područjima će padati samo snijeg. Padavine se premještaju sa zapada prema istoku zemlje. Sredinom dana padavine prvo prestaju na području Krajine, a u večernjim satima na istoku Bosne. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5°C, na jugu do 11°C.

Djelimična stabilizacija vremenskih prilika uslovljava nešto ugodnije biometeorološke prilike. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata u prvom dijelu dana će se umanjiti. Povećana naoblaka i tmurno vrijeme, odmicanjem dana uzrokovaće lošije raspoloženje. Sjeverni vjetar usloviće dodatni osjećaj hladnoće, tako da je poželjno posvetiti više pažnje prikladnom odijevanju i zaštiti od nižih temperatura, naročito tokom jutra i večer