Dvije saobraćajke i preko 40 pacijenata u Hitnoj

.

Dvije saobraćajne nezgode, bez povrijeđenih lica, evidentirali su službenici Policijske stanice. Krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira nema prijavljenih.

 Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Grahovića, nije imala poziva za izlazak na teren.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 45 pacijenata od kojih su četiri upućena na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Abdullah Fazlić, Ahmed Riyad Dash i Kenan Dautović.

Isporuka električne energije je uredna. Iz Podružnice “Elektrodistribucije” Bihać najavljen je kratkotrajni prekid od jedne minute radi ispitivanja „Elektroprijenosa BiH“- TJ Bihać.

 Prema informaciji iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, snabdijevanje domaćinstava pitkom vodom je stabilno.

Na većini puteva u Bosni i Hercegovini saobraća se po mjestimično vlažnom ili mokrom kolovozu, a upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama. Zbog odrona izdvajamo puteve: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Jajce-Donji Vakuf, Bugojno-Kupres, Turbe-Karanovac, Mostar-Žitomislići, Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen) i Sarajevo-Foča. Na pojedinim dionicama vidljivost je smanjena zbog magle ili niske oblačnosti na 50 do 100 metara. Zbog jakog vjetra skrećemo pažnju na dionice: Kupres-Šuica-Livno, Ključ-Vrhpolje, Novi Travnik-Bugojno (Rostovo) i Bosanski Petrovac-Lanište-Ključ. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Izbjegavajte rizična preticanja i ne krećite na put bez zimske opreme.

Zbog većeg odrona i dalje je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Banja Luka, dionici Jajce-Crna Rijeka, a alternativni pravac je preko Mrkonjić Grada.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo magistralne puteve: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Bilješevo-Lašva, Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka). Na mjestima izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Livno-Šuica upozoravamo na česte izlaske divljih konja na kolovoz.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći širom zemlje. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, južni i jugozapadni. Dnevna temperatura 12 do 18 °C.

Biometeorološke prilike su nepovoljne. Nestabilno i vjetrovito vrijeme loše će djelovati na osjetljive osobe. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata postepeno će jačati sa odmicanjem dana. Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, reumatskih bolova, lošijeg raspoloženja, u noći problemi sa snom. Poželjno je izbjegavati teže fizičke aktivnosti.