Dvije saobraćajne nezgode u Velikoj Kladuši

r

– Zdravstvenu zaštitu u Hitnoj službi DZ Velika Kladuša potražilo je 49 pacijenata. Dežurni su bili dr. Abdullah Fazlić, dr. Samra Alibegić i dr. Ajla Husić.

– Službenici Policijske stanice Velika Kladuša u protekla 24h evidentirali su dvije saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih osoba. Krivičnih djela i slučajeva narušavanja javnog reda i mira nije bilo.

Velikokladuški vatrogasci imali su dvije intervencije. Prema riječima dežurnog Grahovića, tokom jučerašnjeg dana intervenisali su na čišćenju kolovoza od ulja u ulici Ibrahima Mržljaka, dok su u drugoj intervenisali na požaru koji je zahvatio šumu u Alatuši.

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać obavijestila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas doći do prekida u isporuci električne energije u poslovnim jedinicama prema sljedećem rasporedu:

  • od 08:30 do 10:30 sati trafopodručja Kudići 2 Vodovod, Sabljakovići i Kudići 1,
  • od 10:00 do 11:00 sati trafopodručje Todorovo 2 izlaz za Klenići-Bašići
  • od 09:00 do 14:00 sati trafopodručje Robna Kuća izlaz za kinosalu

– Ovog jutra bez problema u isporuci pitke vode, dok se odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvija prema planu.

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mjestimično vlažnom kolovozu, a na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog magle. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

– Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje oblačnosti poslije podne. U Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima u Bosni je moguća slaba kiša, a na planinama slab snijeg. Dnevna temperatura od 8 do 14, na jugu do 16 stepeni.

Biometeorološke prilike i dalje su relativno povoljne. Pri tome će opća slika, uz duže sunčane periode, većim dijelom dana biti ljepša u Hercegovini i na jugozapadu. U Bosni će povremeno povećana naoblaka, kod osjetljivih osoba usloviti umjerene poteškoće u vidu promjene raspoloženja, glavobolje, dekoncentracije. Sa postepenim razvedravanjem, drugi dio dio dana će u cijeloj zemlji biti ugodniji.

– U svijetu se 21. februar obilježava kao Međunarodni dan maternjeg jezika, koji je UNESCO odredio kao dan kada se veća pažnja posvećuje pitanjima njegovanja jezičke i kulturne različitosti. Od 2000. godine u svijetu se, u skladu sa zaključkom UNESCO-a, obiležava 21. februar kao Dan maternjeg jezika, koji je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumijevanja. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, ali i veoma osjetljivo mjesto tolerancije prema drugom i drugačijem.