Džaferović: Moj stav ostaje nepromijenjen

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ponovio je u petak za N1 svoj stav da ako nema slanja ANP-a nema ni mandatara Vijeća ministara BiH.

Na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za utorak je zakazana 37. vanredna sjednica državnog Predsjedništva sa samo jednom tačkom - imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

Dodikov kolega Šefik Džaferović još jednom je podvukao da je slanje ANP-a ključno kako bi kandidat SNSD-a Zoran Tegeltija dobio njegov glas za mandatara Vijeća ministara BiH.

"Moj stav ostaje nepromijenjen. Bez poštivanja svih zakona i preuzetih međunarodnih obaveza BiH, što uključuje i slanje ANP-a, nijedan kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neće dobiti moju podršku. Dakle, ako nema slanja ANP-a, nema ni mandatara", kazao je član Predsjedništva BiH.

Ranije danas predsjedavajući Predsjedništva BiH u izjavi za N1 kazao je da nije problem u Tegeltiji, nego u tome da se Milorad Dodik odlučio za nepoštivanje zakona.

"Problem je u tome što Dodik se odlučio za nepoštivanje zakona i nedostavljanje jednog tehničkog dokumenta, odnosno ANP-a, a nije problem u Tegeltiji s kojim nemamo problem da bude mandatar. Ipak, da stvar bude potpuno jasna. Ne postoji nikakva šansa, da ja glasam mandatra prije nego li se dostavi ANP-a, jer postupam i postupati ću po zakonu, poštujući ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH, a koje se u ovom konkretnom slučaju tiču NATO integracija", poručio je Komšić.