Džaferović: Nad Palestincima se odvija teška nepravda, a u BiH neki vode politiku dodvoravanja

.
Intoniranjem državne himne, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na sarajevskom mezarju Kovači odana je počast onima koji su dali svoj život za BiH. Međutim, ovo je bila prilika da se pošalje i poruka za sve stradale u sukobu koji traje u istočnom Jerusalemu.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kazao je da se nad Palestincima u ovom trenutku odvija jedna teška nepravda koja treba opterećivati cijelo čovječanstvo.

 

"Palestinsko pitanje se treba rješavati u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti, stavovima dvije države, o državi Izrael i državi Palestini na principima koje su već utvrdile međunarodne institucije. Ovo što se danas dešava je zapravo protivno tim rezolucijama i udar na akte koje su usvojile multilateralne organizacije i sva dosadašnja rješenja koja su postignuta, ali nisu implementirana", ispričao je.

Džaferović je istakao da je u BiH nažalost napravljena jedna vrsta navijačke i neprincipijelne podjele kada je riječ o ovom pitanju.

 

"Mi svi u BiH trebamo podržavati ono što je međunarodni zakon i pravo. Dakle, ako je neko istakao zastavu Palestine i dao podršku palestinskom narodu onda je to na tragu međunarodnih akata. Oni koji ističu neku navijačku ili politiku dodvoravanja, ništa od toga nema. Mi se svi u BiH moramo pridržavati principa i međunarodnih zakona i prava. Samo tako možemo ići naprijed. Poštivanje održivog rješenja koje su dosad utvrdile međunarodne institucije o dvije države (Izrael i Palestina) je ujedno moj i stav Predsjedništva BiH", naveo je.

 

Džaferović je i na Dan šehida koji se obilježava svakog drugog dana Ramazanskog bajrama poručio da se najbolji bh. sinovi ne zaboravljaju te da se to nikada neće ni desiti.

 

"Oni su svoje živote ugradili u cjelovitu BiH te su upravo oni najzaslužniji za slobodu u kojoj danas uživamo jer da nije bilo njih i njihove borbe pitanje je šta bi bilo s našom državom. Šehida se trebamo sjećati svaki dan ne samo na ovaj Dan šehida upravo zbog svega što su učinili i zbog činjenice da im se nikada nećemo moći odužiti. Moramo se nastaviti boriti za ono za šta su se oni borili, a to je cjelovita i ravnopravna BiH na svakom njenom pedlju. Svjesni smo da su i 26 godina nakon Dejtona žive retrogradne političke snage koje bi željele ostvariti ciljeve koje ni u ratu nisu mogle i sada im poručujem da nikada u tome neće uspjeti", dodao je.

Međutim, kako je dalje istakao, uvijek se mora učiniti ono što su oni ostavili u emanet ovoj državi.

 

"Prije svega moramo skrbiti o njihovim članovima porodica kako bi njihova bol bila ublažena i što je moguće manja. Danas u BiH postoji 2.000 šehidske djece koja nisu zaposlena. U proteklom periodu smo učinili sve kako bismo taj problem riješili, međutim, to nije dovoljno. Nećemo biti zadovoljni sve dok se posljednje dijete šehida ne zaposli. I ovo je moj apel svima onima koji na to mogu utjecati, da poduzmu šta je potrebno kako bi se ovo obećanje ostvarilo. Treba stati ukraj svim nepravadama i jasno kazati da se prednost treba dati djeci onih koji su najzaslužniji za odbranu BiH", poručio je na kraju Džaferović.