Džaferović nakon sastanka sa Čavušoluom: Turska ima stabilizirajuću ulogu na Balkanu

.
Turska podržava suverenitet, teritorijalni integritet BiH, sve reforme koje smo napravili, protivi se bilo kakvim blokadama, rekao je

 

Nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušoluom (Cavusoglu) predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović održao je konferenciju za medije.

- Vrlo koristan i prijateljski sastanak sa ministrom Republike Turske. Današnji sastanak je bio prilika da analiziramo odnose i vidimo šta još možemo da uradilo da unaprijedimo naše prijateljske odnose - kazao je Džaferović i dodao:

- Republika Turska i Bosna i Hercegovina su zaključile ugovor o slobodnoj trgovini. Govorili smo o regionalnim pitanjima, o stanju u BiH. Republika Turska igra stabilizirajuću ulogu na području cijelog Balkana. Podržava suverenitet, teritorijalni integritet BiH, sve reforme koje smo napravili, protivi se bilo kakvim blokadama. Jedini je prijatelj koji ne traži nista od BiH, a pruža podršku.

Volume 0%

 

Dvije trilaterale

Džaferović je naveo kako je odnos Republike Turske prema Bosni i Hercegovini pošten i prijateljski.

- Ona podržava naš evropski i NATO put. To je stavi koji je danas kazan na ovim sastancima - istakao je Džaferović.

Spomenuo je i posjetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Turskoj i Rusiji.

- Taj sastanak, koliko ja znam u Istanbulu, je trebao da bude danas ovdje, ali Dodik danas ovdje nije pa je održan u Istanbulu. On je član Predsjedništva i ne vidim razliku između ostalih sastanaka ovdje - rekao je Džaferović.

- Što se tiče Ruske Federacije i agresije na Ukrajinu, stav BiH se nije promijenio odlaskom Dodika u Sankt Peterburg, to je njegov privatni sastanak. Kazao sam da će BiH voditi politiku da što manje košta to što je stala na stranu civiliziranih svijeta i nismo kalkulisali. Uništavaju se čitavu gradovi, BiH je stala na stranu civiliziranog svijeta - dodao je. 

Džaferović je rekao kako je njegov stav o trilateralnom sastanku Turske, Srbije i BiH poznat.

- Znate da imamo dvije trilaterale, jedna je Turska, BiH i Srbija, druga je Turska, Hrvatska i BiH. Ja sam za to da se uvijek sjedne. Ti sastanci donose korist. Zadnja trilaterala je bila 2019. u Beogradu i vjerujem da ćemo imati trilateralu do kraja godine - rekao je Džaferović.

Samit u Briselu

Upitan je da li bi na trilateralnim sastancima možda bilo miješanja u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

- Trilateralni sastanci sa ovim učesnicima nisu održavani da bi se bilo ko kome miješao u unutrašnje stvari i nikada se na tim sastancima nije miješalo u unutrašnje stvari BiH i to nikada neće moći. Mi ćemo rješavati svoja pitanja - odgovorio je Džaferović.

Oko okvira u kojem funkcionira BiH nema razgovora ni sa kim, Dodik i njegova politika moraju da poštuju taj okvir. Hoćemo li raspravljati o tome hoće li se poštovati odluka Ustavnog suda? O tome nema rasprave. BiH će biti drzava vladavine prava.

Govorio je i samitu u Briselu:

- Uradio sam sve kako bi BiH ostvarila blisku vezu sa EU. 23. ćemo imati sastanak Evropskog vijeća i delegacija država sa zapadnog Balkana i tu će se donositi odluke kada je riječ o kandidatskom statusu BiH u EU. Mislim da treba da ga dobijemo, ne zato što je urađeno sve sto se moglo uraditi kada je u pitanju realizacija 14 prioriteta, licemjerno je bilo od onih koji su na Domu naroda glasali protiv tri zakona, a onda isti ti predlažu zaljučak i traže od Evropskog vijeća da BiH da kandidatski status. Ono što je najbitnije u ovom trenutku i zbog čega bi trebalo dati kandidatski status BiH je geostrateške naravi. Mi smo 2004. bili rame uz rame za Hrvatskom kada je u pitanju kandidatski status, a danas smo u začelju kolone. U ovom trenutku ne mogu da kažem nista konkretnije, borit cu se da dobijemo taj kandidatski status. Od samita očekujem da kada je u pitanju odnos BiH i EU odemo naprijed i da će nakon samita biti blizak veza između BiH i EU - zaključio je Džaferović.