Džaferović: U Mostaru je izdana volja građana, Bošnjak je trebao biti gradonačelnik

Džaferović
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da podržava bojkot nedjeljnih izbora u Srebrenici, da se tako dobija na borbi za pravdu, za legitimitet.

 

On je prilikom gostovanju na FTV-u kazao kako mu je drago da su se danas ujedinile sve probosanske stranke i podržale Inicijativu "Moja adresa: Srebrenica".

"Kada imate brojke na osnovu kojih možete pobijediti i neko vam od tih brojeva oduzima i onemogućava vam pobjedu onda je sasvim normalno da imate takav revolt", izjavio je.

Kazao je da je dobro da su izbori pokazali da je Mostar zaista multietnički grad.

"Probosanski politički blok ima 18 vijećnika - dakle, većinu u vijeću. I nije dobro što, uz sve poštovanje izabranom gradonačelniku - 2004. su se predsjednici SDA i HDZ-a sporazumjeli da tada bude izabran kandidat iz HDZ-a, a 2008. Bošnjak. HDZ je to izigrao. Mislim da je sada bilo potpuno uredu da Bošnjak bude izabran za gradonačelnika. I HDZ je trebao to da podrži. Mostar je jedna izrazito multietnička sredina i uredu je da u jednoj takvoj sredini nakon 17 godina gradonačelnika iz reda HDZ-a bude kandidat iz reda bošnjačkog naroda", kazao je on.

Žao mi je što je probosanski politički blok između sebe, dodao je, a naročito Bh. blok, posvađao se i to onemogućio.

"Uzdržani glasovi su glasovi za kandidata HDZ-a. To je izdaja volje građana Mostara", kazao je te dodao da su priče kako su se SDA i HDZ dogovorili obični spin i izmišljotina.

Stranke probosanskog političkog bloka moraju jedinstvenije nastupati kada su u pitanju neke elementarne stvari, kazao je, mislim da rade protiv BiH.

Ističe da, kada je riječ o činjenici da FBiH nema nijednog vakcinisanog građanina, Vijeće ministara BiH nije uradilo svoj dio posla.

"Odgovorni su i za migrantsku krizu. Imali smo dobre početke rezultate u pandemiji, ali nismo završili. Pokušavao sam diplomatskim putem nabaviti vakcine, ali situacija je takva kakva jeste, cijeli svijet se bori za njih. Dodik mi je rekao kako je Aleksandar Vučić spreman da donira i FBiH nekoliko hiljada vakcina i rekao sam mu da je on predsjedavajući i ima pravo da za BiH pribavlja pomoć u borbi protiv pandemije. Postoji Vijeće ministara BiH, ta pomoć mora biti odobrena. Dakle, nisam govorio o pomoći entitetu nego državi", kazao je.