U cazinskom džematu Stijena održana ”Večer učenja Časnog Kur’ana”

U subotu, 27. aprila, poslije klanjanja akšam-namaza, Medžlis islamske zajednice Cazin i džemat Stijena organizovali su "Predramazansku večer učenja Kur'ana Časnog".

Povod događaja bio je obilježavanje 443 godine od dolaska islama u Stijenu i izgradnje prve džamije na području grada Cazina, u Starom gradu u Stijeni. Prema historijskim podacima Turci su Stijenu osvojili 1575. godine. Neki smatraju da je te iste godine napravljena i prva džamija, dok je po mišljenju drugih prva džamija napravljena godinu kasnije, 1576.

U punoj džamiji vjernici su uživali u slušanju učenja Kur'ana, Allahovog govora.

Image

Nakon klanjanja akšam-namaza obratio se imam džemata Stijena, Sulejman ef. Hašić, izrazivši dobrodošlicu prisutnima, a onima koji su materijalno pomogli i pomažu organizaciju ovakvih svečanosti i drugih projekata u džematu Stijena uručene su vakufname.

Učesnici u programu bili su hafiz Suad Šahinović, hfz. Numan Bajrić, Ćamil ef. Hajdarević, Said ef. Toromanović, Safet ef. Ćoralić, Muhamed Nadarević, Muradif Hodžić 

Večer je još ljepšom učinio dječak Muradif Hodžić koji je proučio nekoliko ilahija, kao i hor imama MIZ Cazin, a kao predavač se obrattio hfz. dr. Halil Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, koji je i proučio  dovu.