Dženanu Selimbegoviću produžen mandat u Predsjedništvu BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine produžilo je mandat zamjeniku generalnog sekretara ove institucije Dženanu Selimbegoviću, javnosti poznatom po vrijeđanju novinarki i svečanom otvaranju trotoara ispred zgrade Predsjedništva BiH.

"Dženanu Selimbegoviću, zamjeniku generalnog sekretara Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ponovo se dodjeljuje mandat u trajanju od pet godina na poziciji državnog službenika - sekretar s posebnim zadatkom, zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva Bosne i Hercegovine", piše u odluci Predsjedništva BiH koja je objavljena u Službenom glasniku BiH, a koju potpisuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U Službenom glasniku BiH navedeno je da odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH, a primjenjivat će se od 15. oktobra 2018. godine. 

To znači da će Selimbegović ostati na poziciji zamjenika generalnog sekretara i u kompletnom mandatu novog saziva Predsjedništva BiH koje će građani imati priliku izabrati na oktobarskim predsjedničkim izborima. 

Javnost u BiH Selimbegovića pamti po svečanom otvaranju trotoara ispred Predsjedništva BiH, koji je koštao više od 360 hiljada KM, ali i po vrijeđanju novinarki Sanele Prašović-Gadžo i Arijane Saračević-Helać koje je na svom Facebook profilu nazvao "polovnjačama". 

Predsjedništvo BiH nikada nije informisalo građane da li je Selimbegoviću izrečena disciplinska mjera zbog kršenja Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine. 

Ovaj državni službenik dovodio se u vezu i sa zapošljavanjem u Elektroprivredi BiH na osnovu preporuka, odnosno bez raspisivanja javnog konkursa.