Džindić: Niti jedan rudnik ne smijemo ostaviti bez upravljačke strukture

Premijer Vlade je ovlašten da ispred Vlade sazove sjednicu Skupštine 17. oktobra s istim dnevnim redom koji je Vlada FBiH već tražila.

Nermin Džinić, ministar rudarstva, energije i industrije, rekao je na današnjoj pres-konferenciji da je Vlada FBiH verificirala zapisnik od prošle sedmice, da se daje rok od 60 dana da ''Elektroprivreda'' sredi Rudnik mrkog uglja Zenica.

Dodao je i da se treba uraditi kvalitetan prijedlog koji će bit usaglašen i s rudnicima i s rudarima.

- Niti jedan rudnik ne smijemo ostaviti bez upravljačke strukture - kazao je Džindić.

Dodao je da će biti sazvana sjednica Skupštine RMU Banovići. 

- Rudnik će ostati bez Nadzornog odbora, to se ne smije dešavati. Mole se članovi Upravnog i Nadzornog odbora da provede odluke Vlade. Iz RMU Banovići dobili smo i nekoliko dopisa da ne mijenja Nadzorni odbor i da ostave stari - kazao je Džindić.
 

Vlada je primila k znanju informaciju o nepostupanju Nadzornog odbora privrednog društva RMU Banovići po zahtjevu Vlade FBiH kao ovlaštenog dioničara za hitno sazivanje vanredne sjednice Skupštine Privrednog društva RMU Banovići.

Sekretar RMU Banovići je zadužen da osigura održavanje sjednice Skupštine. Ukoliko ne dođe do izvršenja ove odluke, Vlada će protiv sekretara poduzeti mjere za utvrđivanje lične odgovornosti za svu eventualnu štetu koja može nastati.

- Zadužuje se premijer FBiH da u ime Vlade FBiH poduzme sve aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti predstavnika državnog kapitala u Nadzornom odboru Privrednog društva RMU Banovići Eminu Haračiću, predsjedniku i Rasimu Kovačeviću, ukoliko ne postupe po zahtjevu Vlade FBiH za hitno sazivanje vanredne sjednice - kazao je Džindić.

Image