Džonson pred sankcijama zbog zabave u kabinetu

.
Dok je bilo zabranjeno okupljanje, kada građani nisu mogli vidjeti svoje najmilije, u kabinetu premijera Velike Britanije održana zabava

 

Prošle godine kada je bilo zabranjeno okupljanje i kada je pandemija koronavirusa odnosila živote, britanski premijer Boris Džonson (Johnson), koji je kasnije i sam bio zaražen, organizovao je zabavu u svom kabinetu. 

Kada je procurio snimak na kojem se priča o zabavi, Džonson je naišao na žestoke kritike, ali ne političkih protivnika, već svojih saveznika. Zaposlenici Downing Streeta su pričali o tome kako bi morali da objašnjavaju organizovanje žurke u decembru prošle godine ako se sazna za to.

Snimak iz ureda

- Ed Oldfild, specijalni savetnik premijera: Vidio sam informacije na Twitteru da je u petak bila božićna žurka u Dauning stritu, da li potvrđujete te navode?

Straton: Otišla sam kući (haha), čekajte....

Oldfild: Da li bi premijer pristao na žurku?

Straton: Šta je odgovor...

To nije bila žurka, bilo je samo malo sira i vina...

Straton: Da li su sir i vino dozvoljeni? To je bio poslovni sastanak

Muškarac: Šalim se...

Straton: Ovo je snimljeno. Ova fiktivna žurka je bila poslovni sastanak.... i nije bilo fizičke distance - čulo se na snimku, prenose "Vijesti.me".

Posljedice za Džonsona

Međutim, sada se priča o posljedicama za Džonsona i kabinet. Piše se kako će izgubiti mnogo podrške, jer će ljudi, naročito oni kojima su najbliži preminuli od koronavirusa, biti jako ljuti. 

Dodatni revolt izaziva to što su, osim zabave, zaposlenici snimljeni kako se smiju o tome. Također, ovo dolazi kao odlično oružje opozicije koja je i ranije tvrdila da vlada radi šta hoće i da vjeruje kako to mogu činiti još dugo. 

- Vlada je sprečila ljude da viđaju najbiže koji su na samrti. I sada će se ti ljudi koji su poštovali pravila zaključiti da su ispali naivni - kazao je jedan izvor za "BBC".

Jedan poslanik vladajuće većine navodi da bi ovaj snimak mogao premijeru da nanese veću štetu nego slučaj bivšeg savjetnika Dominika Kamingsa koji je prošle godine također prekršio mjere.

Džonson uvijek imao neobičan odnos sa istinom

Diplomatski rečeno, Boris Džonson je uvijek imao neobičan odnos sa istinom. Međutim, Džonson i dalje ima mnogo pristalica. Brojni poslanici vjeruju da mu duguju sopstvena mjesta. 

Njegovo prisustvo je toliko veliko, veće i od stranke, da jedna zabave neće odjednom potopiti njega ili njegov tim.

Još nije jasno da li će neki poslanici ili ministri biti voljni da odu i brane vladu. Jasno je da Boris Džonson ne može sam da izbjegne to pitanje.

Kako je Džonson reagovao na sve?

Suočen sa zakonodavcima u parlamentu u srijedu, Johnson se "bezrezervno" izvinio za video.

- Izvinjavam se bezrezervno za uvredu koju je izazvala širom zemlje, i izvinjavam se zbog utiska koji ostavlja - rekao je poslanicima u Parlamentu, te dodao:

- Također sam bio bijesan kada sam vidio taj snimak - rekao je Džonson koji je dodao kako je sada zadužio najvišeg državnog službenika u Velikoj Britaniji da ispita slučaj i da će oni, koji su krivi, biti disciplinski kažnjeni. 

Ranije je Džonsonova kancelarija tvrdila da zabava nije održana i da nisu prekršena nikakva pravila. Lider Laburističke stranke Keir Starmer osudio je video, te vrši pritisak na Džonsona da preda sve relevantne dokaze policiji.

FOTO: TWITTER